38-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония” приключи снощи с музикална програма, носеща името „С песните на Стефан Диомов”. На сцената на амфитеатъра в Созопол се качиха изпълнители и състави, чиято музикална кариера и репертоар са свързани с бургаския композитор. 
Деветата фестивална вечер отново предложи на публиката разнообразие от събития, свързани с изкуствата литература, кино, театър и музика.  
ЦЕНАТА НА УСПЕХА 
През деня в крайморския град се проведе четвъртата среща от дискусионния форум „Цената на успеха”, в която главен герой бе сценаристът, режисьор и аниматор Владимир Тодоров. Модератор на срещата бе Чавдар Гюзелев, а в разговора активно се включиха Любен Дилов-син и проф. Божидар Манов. 
Владимир Тодоров разказа за работата си с някои от световните имена в киното, сред които Стивън Спилбърг, Тим Бъртън и Том Ханкс. Разкри какви са били предизвикателствата пред него, когато взема решение да се премести първо в Лондон, а след това и в Лос Анджелис, където работи в един от най-големите филмови студиа. Тодоров разказа и за участието си във филми като „Хари Потър”, „Стюард Литъл”, „Беоулф” и др.
Творецът сподели, че е участвал в създаването на много филми, които всъщност не харесва. „Един път-два пъти в живота ти се случва нещо, което наистина е хубаво. Останалото е пълнеж, така е с всичко. Особено в тези професии. Тези актьори, които знаете, се молят да им падне един сценарий поне на пет години, за да могат наистина да блеснат”, каза Тодоров. Допълни, че е имал късмет, понеже за 30-годишната си кариера е попаднал на едно-две неща, които наистина са си заслужавали. „Останалото бяха просто работа и нищо друго. Труд, дисциплина и наистина научавам занаята през тази работа, така че мога после да го използвам в моите филмчета например”, каза аниматорът.
Според него много рядко се случва човек да си намери мястото и това, което прави, да бъде не само работа, а и хоби - всичко в едно. „Тоест да не знаеш чакаш да дойде петък, за да си починеш събота и неделя. В този смисъл, аз съм намерил някакво относително щастие в тази професия, защото не я усещам като тежка работа, просто не ми тежи. Потъвам там и не усещам как минава времето”, каза Тодоров. 
ЛИТЕРАТУРА 
Като част от литературната програма в последната вечер на „Аполония” за тази година участниците в майсторския клас по творческо писане, воден от Здравка Евтимова, организираха литературно четене с откъси от свои произведения.
„Иде ми да летя с всички мои талантливи, аз ги наричам, колеги, а те са млади хора. От начало ме беше малко страх, но след първия един час, прекаран с тях, аз почувствах, че ще живея още 180 години, защото те ми дадоха такъв полет, такава страст, такава радост”, каза в началото на събитието писателката Здравка Евтимова. 
Във втората част от литературната програма за деня, Евтимова представи пред созополска публика новата си книга „Резерват за хора и вълци”. 
КЛАСИКА И ДЖАЗ
В залата на Археологическия музей бе изпълнена съвременна интерпретация на шедьовъра „Картини от една изложба” на Модест Мусоргски. Джаз триото, което включва Константин Костов, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов, показа пред созополската публика, че е възможна музикалната среща между джаза и класиката. 
КИНО
В кино афиша от програмата на „Аполония” бе включен игралният филм „Жълт олеандър” на режисьора Лъчезар Аврамов. Сценарият е на Димитър Стоянович, а в продукцията участват Китодар Тодоров, Стефани Ивайло, Леонид Йовчев и др. 
ТЕАТЪР
На сцената на читалището в морския град гостува постановката „Място, наречено Другаде” по текст на Яна Борисова, която е един от най-нашумелите ни и награждавани съвременни драматурзи. В спектакъла, дело на режисьора  Димитър Коцев – Шошо, си партнират актьорите Боряна Братоева и Петър Антонов. 
МУЗИКА
С концерт, посветен на Ваня Костова и носещ наименованието „С песните на Стефан Диомов”, приключи фестивалната вечер. На сцената на амфитеатъра излязоха изпълнители, чиито „откривател” е  композиторът и музикален педагог Стефан Диомов. В програмата се включиха със свои песни „Тоника”, „Тоника СВ”, „Фамилия Тоника”, Тони Димитрова, групата „Петте сезона”, Боян Михайлов, Дани Огнянов, вокална група „Изгревчета”. На сцената бе и оркестър с диригент Левон Манукян.
 
38-ото издание на Празниците на изкуствата, чиито медиен партньор е БТА, представи в рамките на 9 дни пред созополска публика разнообразни и културни прояви. Сред тях бяха изложбите „Кристо след Кристо”, „Слънчеви перспективи” на Мартиан Табаков, и Мартин Трифонов, както и избрани образци от колекцията на 10-ото Международно триенале на сценичния плакат. Сред театралните постановки, гостували на фестивала тази година, бяха „Госпожица Юлия”, „Една испанска пиеса”, „Пиано в тревата” и др. Сред прожекциите на съвременно българско кино се нареждат заглавия като „Януари”, „Гладиатор”, „Рибена кост” и др. В рамките на „Аполония” със созополската публика се срещнаха писатели като Теодора Димова, Валери Йорданов, Йорданка Белева и др. 
Два майсторски класа присъстваха в Празниците на изкуствата тази година. Освен Здравка Евтимова, която води курса по литература, режисьорът Галин Стоев преподава в клас за актьорско майсторство и режисура. 
Както писа БТА, фестивалът тази година отбеляза няколко знакови годишнини - 30 години от поставянето на сцена на спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол”, 70 години от създаването на ансамбъл „Филип Кутев”, 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев, 55-ата годишнина от създаването на рок групата „Щурците” и 100-годишнината от рождението на Радой Ралин. Сред акцентите в програма бе и представянето на броя на списание ЛИК, посветен на „Аполония”.