Външните министри на Турция и Франция Мевлют Чавушоглу и Катрин Колона се срещнаха в Анкара, предаде Анадолската агенция.
Срещата се състоя снощи, след което двамата дадоха съвместна пресконференция. Външните министри обсъдиха редица въпроси, включително сътрудничеството между двете страни.
Чавушоглу изтъкна, че Турция и Франция имат дълбоки политически, икономически и културни връзки, като добави, че с френския си колега са се договорили да продължат сътрудничеството си срещу регионалните и глобалните предизвикателства.
Ясно е, че не сме съгласни с Франция за всичко, но това не ни пречи да водим диалог и да работим заедно. Също така видяхме, че чрез диалог намалихме различията във възгледите си, посочи турският външен министър. 
От своя страна Колона поздрави турския си колега за "важния успех" на Анкара във връзка с деблокирането на доставките на зърно от Украйна.
Чавушоглу също така осъди засилването на ксенофобията и расизма в Европа и подчерта, че в интерес и на двете страни е да продължат да се борят с ислямофобията, антисемитизма, екстремизма и ксенофобията. Той добави, че Анкара очаква да бъдат взети необходимите мерки за сигурността на джамиите във Франция, както и на представителите на турската и мюсюлманската общност там.