Етнографско-възрожденският комплекс „Свети Софроний Врачански“ във Враца отбелязва днес 35 години от официалното си откриване с празник на традициите и на занаятите.
Програмата започва в 17:00 часа в комплекса. Гостите на празника ще видят арт-инсталацията „Пътят на килима“, създадена от фондация „Пътят на траките“. Събитието проследява символичния път на килима от Азия през Европа до Северна и Южна Америка. Демонстрации по изработка на килими и плъсти ще даде възможност на всеки да се докосне до изкусния занаят, предаван от майка на дъщеря векове наред.  
Самодейците от читалищата в Згориград и Паволче ще представят обредни жетварски песни и традиционни лечебни практики. Пред сградата на етнографския музей ще има дефиле на традиционни народни носии от всички етнографски области в страната. Носиите са част от личната колекция на Ганка Пищикова. Във фоайето на етнографския музей в комплекса ще бъде открие самостоятелна изложба на копаничаря Георги Стоилов. 
Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“ във Враца е създаван постепенно в продължение на повече от десет години, разказа за БТА Силвия Гарванска, главен уредник в отдел „Етнография“ към Регионалния исторически музей във Враца. Първата експозиция е открита през 1976 г. в най-старата запазена къща – на семейството на Димитраки Хаджитошин. Къщата е строена през 1812 г. и е типичен представител на възрожденската архитектура в града. В нея е представен бита на местните хора през 19-ти век. След това е създадена експозицията представяща големият индустриалец Мито Орозов, производител на прочутите врачански файтони. 
Официалното откриване на етнографския комплекс е на 25 май 1987 г. В него са включени къщите на Иван Замбин и на Григорий Найденов. В първата са представени традиционните на възрожденска Враца занаяти – златарство, бубарство и копринарство, лозарство и винарство. В другата къща е подредена последната засега музейна експозиция (открита 2007 г.), посветена на игрите и света на детето, допълва Силвия Гарванска.
Етнографският комплекс включва сградата на Възнесенското (класно) училище, където в няколко зали е представена традиционната материална и духовна култура на Врачанския край от края на 19-ти и началото на 20-ти век, както и църквата „Свето Възнесение“ (строена 1848 г.) и паметникът на свети Софроний Врачански.  Автори на идеята за обособяване на възрожденския комплекс и създаване на етнографски музей, както и на почти всички експозиции са дългогодишните музейни работници д-р Йорданка Манкова и Николай Дойнов.