Съдия от Върховния съд на Бразилия вчера ограничи временно достъпа до оръжия, даден от крайнодесния президент Жаир Болсонаро заради „риск от политическо насилие“ на време на предизборната кампания, предаде Франс прес.
Началото на предизборната кампания повишава риска от политическо насилие, което налага изключително спешно да бъде ограничен достъпът до оръжия и боеприпаси, пише магистратът Едсон Факин.
Това решение е взето „в светлината на неотдавнашни и достойни за съжаление епизоди на политическо насилие“, посочва върховният съдия, без да уточнява дали става въпрос за убийството през юли на активист на Бразилската работническа партия от полицай, привърженик на Болсонаро, или за извършеното в четвъртък нападение срещу аржентинската вицепрезидентка Кристина Киршнер в Буенос Айрес.
Според съда, решението на съдия Факин гласи, че само лица, които конкретно покажат, че се нуждаят от оръжие, могат да го притежават. В решението се посочва, че закупуването на огнестрелни оръжия за ограничена употреба може да се разрешава само от съображения за обществена сигурност или за национална отбрана, а не въз основа на личен интерес, какъвто е случаят с упражняващите спортна стрелба, ловците и колекционерите на оръжия.
На наближаващите избори за президент на 2 октомври един срещу друг ще се изправят настоящият държавен глава Жаир Болсонаро и бившият президент Луиз Инасио Лула да Силва. Но тъй като Болсонаро постоянно поставя под съмнение електронната система за гласуване, растат опасенията, че поддръжниците му може да не признаят евентуално поражение или че може да се стигне до повторение на сцените от нахлуването в сградата на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г. 
От идването си на власт Болсонаро, който е бивш армейски капитан, издаде няколко указа за улесняване на достъпа до огнестрелни оръжия, позволяващи притежаването на повече оръжия и повече боеприпаси.
Някои от тези укази са в процес на анализиране във Върховния съд, който трябва да реши дали са конституционно съобразни или не.
Миналия вторник бразилският Върховен изборен съд обяви, че забранява носенето на оръжие в избирателните секции на 2 октомври.