Федерален съдия в щата Флорида удовлетвори искане на бившия американски президент Доналд Тръмп, за назначаване на независим юрист, който да прегледа материалите, иззети при обиск на ФБР в имението му “Мар а Лаго” миналия месец, предадоха световните агенции. 
Решението представлява правна победа за Тръмп. То беше постановено въпреки възраженията на правосъдното министерство на САЩ, посочва Асошиейтед прес. 
Съдът също така временно спря използването на иззетите материали от правосъдното министерство  за следствени цели. 
Съдия Айлин Кенън позволи външен правен експерт да направи преглед на документите, иззети при обиска в имението на Тръмп на 8 август. Независимият юрист трябва да извади от обхвата на разследването евентуални материали, които може да са защитени съгласно принципа за поверителност на общуването между адвокат и клиент или правото на членове на изпълнителната власт да запазват поверителна комуникация при определени обстоятелства.  
Бившият президент поиска да бъде направен подобен преглед, за да се установи дали сред иззетите документи няма материали, които да попадат в тези категории. 
Според адвокатите на Тръмп назначаването на външен правен експерт е необходимо, за да се осигури независим преглед на иззетите материали и да се гарантира, че ако сред тях има лична информация или документи, те ще бъдат извадени от обхвата на разследването и върнати на бившия президент. 
 Министерството на правосъдието се противопостави на назначаването на независим юрист, като настоя, че това не е нужно, защото ведомството вече е направило преглед на документите, които евентуално могат да са поверителни. 
Министерството и адвокатите на Тръмп имат срок до петък да представят списък с предлагани кандидати за външен правен експерт.