Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще отдаде почит на делото на дейците на Съединението на Източна Румелия и Княжество България (1885 г.)  в Пловдив утре. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 
Кулминацията на честванията е от 20:30 часа на площад „Съединение“, където ще се състои тържествената проверка (заря) с участието на представителни блокове от гарнизона и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. 
Представителни военни формирования от въоръжените сили ще участват във военни ритуали във всички гарнизони от страната по повод 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия днес и утре. 
С участието на почетен караул от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и Военния духов оркестър на командването ще се състоят ритуали по полагане на венци и цветя паметника на Гаврил Кръстевич - в двора на Катедрален храм „Света Богородица“ от 10:00 ч., пред паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина от 11:00 ч. и пред паметната плоча на майор Райчо Николов от 11:30 часа.
Утре от 10:00 часа военнослужещи от военното формирование 22 790 ще честват годишнината от Съединението в Горна Оряховица пред Паметния знак на загиналите във войните на алея „Български воин“. 
С военни ритуали от 10:30 часа в Стара Загора, пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“, и в Ямбол, пред Паметника на героите, военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще участват в тържественото честване.
От 11:00 часа в Плевен ще се състои военен ритуал пред паметника на загиналите от 4-ти пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война, с участието на военнослужещи от Сухопътните войски и 12-а авиобаза в Долна Митрополия.
От 18:00 часа в Асеновград е военният ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Пере Тошев, един от участниците в събитията от 1885 година.
Във Варна военнослужещи от състава на Военноморските сили (ВМС) ще проведат военни ритуали и ще участват в общоградското шествие с поднасяне на цветя пред паметната плоча на княз Александър I Батенберг на сградата на Държавен архив - Варна и поднасяне на венци пред паметника на Приморци, загинали през Сръбско-българската война в защита на Съединението. Военнослужещи от ВМС ще се включат в проявите и в Бургас.
Денят на Съединението, с участието на военнослужещи от Сухопътните войски, ще бъде отбелязан от 11:00 часа с тържествени церемонии в Сливен (пред паметника на Хаджи Димитър на едноименния площад), в Хасково (пред паметника на Незнайния воин), в Русе (пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война), във Враца (пред паметника на загиналите във войните за национално обединение) и др.
Днес, от 16:00 часа, военнослужещи от Асеновград ще поднесат венци пред паметната плоча на Конушенската чета в село Конуш и от 18:00 часа пред паметника на Поп Ангел Чолаков в село Новаково. От 20:00 часа тази вечер в Чирпан ще се състои тържествена проверка (заря) с участието на представителни формирования от 2-ра механизирана бригада и военното формирование 24 620 - Свобода. От 20:30 часа в Съединение ще се състои тържествена проверка (заря), в която участват представителни роти и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада.