Сръбският премиер Ана Бърнабич пристигна днес в Северно Косово на първото посещение на високопоставен ръководител от Белград в бившата сръбска област, съобщават сръбските медии. 
В етнически разделения град Митровица хиляда сърби поздравиха Бърнабич с плакати, на които пише: "Имаме само един ръководител на правителството" и "Добре дошла в свещената сръбска земя Косово", предаде АФП.
В отговор на въпрос на албански журналисти, които я попитаха как се чувства, когато е преминала границата, Бърнабич отговори: "Като на своя земя", което, както предава Танюг, било посрещнато със силни аплодисменти.
Тя бе помолена да коментира и изявлението на премиера Албин Курти, който каза, че доказателство за демокрацията в Косово е това, че премиерът Бърнабич е влязла в страната с лична карта, издадена в Сърбия.
"Трябва да кажа, че би ми било изключително приятно да видя тази демокрация и демократичен ред. Не мога да кажа, че ги виждам, когато тази година бе отнето правото на сърбите в Косово да гласуват, което е основно човешко и демократично право", каза тя. "Това показва най-добре състоянието на демокрацията и върховенството на правото", добави сръбският премиер.
Тя обвини Прищина и че не спазва и не прилага Брюкселското споразумение, не е създала Съюз на сръбските общини, въпреки че са минали девет години от подписването му.
Делегацията на Белград беше охранявана от многочислени полицейски сили, по пътищата имаше много патрули на силите на НАТО в Косово КейФОР.
Ана Бърнабич трябва да посети училища, сръбски манастир и да се срещне с фермери по време на еднодневното си посещение.
В края на август Белград и Прищина сключиха споразумение, позволяващо свободното движение на техните граждани на териториите на Сърбия и Косово след трудни преговори под егидата на Брюксел.