В хърватския град Сисак ще бъде открита първата еко джамия в региона, ще присъства турският президент Ердоган, съобщават босненският портал Кликс и агенция Хина.
Всички хора с отворен ум, сърце и душа са добре дошли в новата джамия и ислямски център в Сисак, независимо от тяхната религия, каза главният имам на Сисак Алем Црънкич пред Хина в навечерието на церемонията по откриването на религиозния комплекс, за което в четвъртък пристига и турският президент  Реджеп Тайип Ердоган.
Новият ислямски център ще се простира на площ от около 2600 квадратни метра и е третият ислямски център в Хърватия след тези в Загреб и Риека. В Хърватия има също по-малка джамия в Гуня, която е първата и най-старата в страната, и по-малък ислямски център в Умаг.
Изграждането на джамия в Сисак е "мечта на много поколения" на мюсюлманите в Сисак и окръг Сисак-Мославина, каза Црънкич в интервю за Хина.
Над 55 години от възникването на идеята и пет години след началото на строителството, след бюрократични спорове, пандемия и земетресения, които забавиха процеса, Ислямският център се открива в четвъртък с церемония, на която ще присъстват хърватското държавно ръководство, турска делегация, водена от Ердоган и редица дипломати и високопоставени гости.
Още през уикенда след откриването Центърът организира дни на отворените врати, за да могат жителите на Сисак и други заинтересовани да го посетят.
Една пета от комплекса е място за молитви, а останалите около 2000 квадратни метра са предназначени за всички посетители.
"Ако мюсюлманите искаха да построят тази сграда за себе си, щяха да построят само джамия. Приветстваме всички хора с отворен ум, сърце и душа, независимо от религиозната им принадлежност, всички, които са отворени за срещи и опознаване на другите", подчерта младият имам на Сисак.
В допълнение към молитвената зона, Центърът разполага с многофункционални класни стаи, предназначени за студенти по религия, както и за други форми на обучение, например по ислямска култура. Има също ресторант с ислямски специалитети и голям конгресен център, който може да бъде домакин на междурелигиозни конференции.
Има и "диванхана – пространство за почивка и общуване", където посетителите ще могат да четат в ориенталска обстановка с топла напитка.
Особеност на джамията в Сисак е нейната енергийна ефективност, поради което я наричат първата "еко джамия" в тази част на Европа. Центърът разполага с термопомпи, соларни панели и фотоволтаична централа от 30 киловатчаса.
Црънкич посочва, че се радва особено, че джамията има и екологичен аспект, защото човечеството "получава все повече предупреждения за това до каква степен е враг на себе си и как ще се самоунищожи", ако не мисли за околната среда.