Измина повече от едно десетилетие, откакто президентът Барак Обама и съпругата му Мишел посрещнаха Джордж Буш и съпругата му Лора за представянето на портретите им в Белия дом в духа на една любима вашингтонска традиция, която десетилетия наред успява да надскочи партийната политика в САЩ.
Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил ще възродят този ритуал - след неловко и необичайно прекъсване в годините на Тръмп - когато приемат Обама в сряда за официалното представяне на портретите им пред десетки приятели, роднини и служители.
Изображенията на семейство Обама няма да приличат на нито една от портретните колекции на Белия дом, към които ще бъдат добавени. Те бяха първите чернокожи президент и първа дама на САЩ.
Церемонията ще отбележи първото посещение на Мишел Обама в Белия дом след края на президентския мандат на нейния съпруг през януари 2017 г. и едва второто за Барак Обама. Той беше в Белия дом през април, за да отбележи 12-ата годишнина от приемането на закона за здравеопазването, който подписа през 2010 г.
Присъствието на такива церемонии често дава възможност на бившите президенти да демонстрират своето чувство за хумор.
"Доволен съм, че моят портрет внася интересна симетрия в колекцията на Белия дом. Сега тя започва и завършва с Джордж У.", пошегува се Буш-младши на церемонията през 2012 г.
През 2004 г. Бил Клинтън се пошегува, че "почти през цялото време, докато не окачат снимката ти по този начин, единствените художници, които те рисуват, са карикатуристите".
По неотдавнашна традиция, без значение от партийната принадлежност, президентът на САЩ гостоприемно приема предшественика си за откриването - както Клинтън направи за Джордж Буш-старши, Джордж Буш-младши - за Клинтън, а Обама - за Буш-младши.
След това се стигна до необяснима пауза, когато Доналд Тръмп не прие Обама.
Двама говорители на Тръмп не отговориха на изпратени по електронната поща запитвания за коментар за липсата на церемония за Обама и дали художниците работят върху портрети на Тръмп и бившата първа дама Мелания Тръмп.
Колекцията от портрети в Белия дом започва с Джордж Вашингтон - първия президент на САЩ. Неговият портрет е купен от Конгреса.
Други портрети на предишни президенти и първи дами често пристигат в Белия дом като подаръци. От 60-те години на миналия век Историческата асоциация на Белия дом плаща за повечето от картините.
Първите портрети, финансирани от асоциацията, са на Линдън Джонсън и лейди Бърд Джонсън, както и на Джон Ф. Кенеди и Жаклин Кенеди, каза Стюарт Маклорин, президент на частната организация с нестопанска цел, създадена от първата дама Кенеди.
Преди президентите и първите дами да напуснат постовете си, асоциацията обяснява процеса на портретиране. Бившият президент и първа дама избират художника или художниците и предлагат насоки за това как желаят да бъдат изобразени.
"Това в действителност е показателно за начина, по който президентът и първата дама виждат себе си", каза Маклорин в интервю за Асошиейтед прес.
Колекцията включва емблематичен портрет на Вашингтон в цял ръст, който украсява Източната стая. Това е единственият предмет, който е бил в Белия дом през ноември 1800 г., когато Джон Адамс и Абигейл Адамс стават първите президент и първа дама, които живеят в резиденцията, и все още е там.
Години по-късно първата дама Доли Мадисън спасява нарисувания от Гилбърт Стюарт портрет на Вашингтон от почти сигурно унищожаване. Тя накарала служителите на Белия дом да го изнесат от града, преди настъпващите британски сили да опожарят сградата през 1814 г. Картината е съхранявана до възстановяването на Белия дом.
Портретите на президентите и първите дами се виждат от милиони посетители на Белия дом, макар че не всички са изложени. Някои от тях са в процес на консервация или са на склад.
Тези, които са изложени, са наредени от двете страни по коридорите и стаите в части на сградата, до които има достъп обществеността, като например приземният етаж и разположените там Китайска стая и стая Вермейл, както и на горния етаж, където се намират известните Зелена, Синя и Червена стая, Източната стая и държавната трапезария.
Портретите на Мейми Айзенхауер, Пат Никсън, Лейди Бърд Джонсън и Лу Хенри Хувър украсяват стаята Вермейл, заедно с изображение на Жаклин Кенеди в цял ръст. Портретът на Мишел Обама вероятно ще се присъедини към компанията на Барбара Буш, Хилари Клинтън и Лора Буш по коридора на партерния етаж.
В коридора на Държавния етаж едно ниво по-нагоре са изложени портретите на неотдавнашните президенти: Джон Ф. Кенеди, Линдън Б. Джонсън, Джими Картър, Роналд Рейгън и Джордж Буш-младши. Портретите на Джералд Форд и на Ричард Никсън - единственият президент, подал оставка от поста - са изложени на Голямото стълбище, водещо към частните жилищни помещения на втория етаж.
Ликовете на предишните президенти биват размествани из Белия дом в зависимост от отношението към тях на настоящите обитатели. Роналд Рейгън например премества Томас Джеферсън и Хари С. Труман от Кабинетната стая, а на тяхно място поставя Дуайт Айзенхауер и Калвин Кулидж.
По времето на Клинтън портретите на Ричард Никсън и Рейгън, идоли на Републиканската партия, "излизат" от Голямото фоайе и са заменени с тези на Франклин Д. Рузвелт и Труман, герои на демократите. През 1984 г. Нанси Рейгън временно премества Елинор Рузвелт на видно място в Източната зала, за да отбележи стогодишнината от нейното рождение.
Едно от най-видните места за поставяне на портрет е над камината в Държавната трапезария и от десетилетия то е заето от картина на седналия Ейбрахам Линкълн, подпрял брадичката си с ръка. Тя е поставена там от Франклин Рузвелт.
Портретите на Бил Клинтън и Джордж У. Буш висят на противоположни стени в Голямото фоайе.
Портретът на Клинтън ще бъде преместен, за да се освободи място за този на Барак Обама, ако Белият дом се придържа към традицията и остави там двамата последни обитатели на Овалния кабинет, каза Маклорин.
"Това зависи от Белия дом, от кураторите", уточни той.
Асоциацията, която се финансира чрез частни дарения и продажба на книги и годишна коледна украса на Белия дом, поддържа цената на портрета доста под пазарната стойност поради "изключителната чест", която представлява за художника "неговото произведение на изкуството да бъде окачен за постоянно в Белия дом", каза Маклорин.
Подробностите за портретите на Обама ще останат в тайна до сряда.
Тогава ще станем свидетели на рядък случай президент да приеме бившия си началник за махането на воала от портретите: Байдън беше вицепрезидент на Обама. Джордж Буш-старши, който проведе церемонията на Роналд Рейгън, е бил номер две при него.
Портретите в Белия дом са един от двата комплекта портрети на президентите и първите дами. Националната портретна галерия, един от музеите на института "Смитсониън", поддържа своя собствена колекция и тези портрети са представяни преди тези в Белия дом. Семейство Обама представи музейните си портрети през февруари 2018 г.
Линда Сейнт Томас, главният говорител на "Смитсониън", заяви в имейл, че дарението от 650 000 долара през юли от "Да спасим Америка" - политическия комитет за действие на Тръмп, е било предназначено за музейните портрети на двойката. Поръчката е възложена на двама художници, всеки от които рисува един портрет, като работата вече е започнала, каза Сейнт Томас. (БТА)
(Пламен Йотински)