Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ свиква този следобед Изпълнителния комитет на партията, за да обсъди поставянето в Република Северна Македония на референдум с въпрос за евентуален отказ от Договора с България, съобщават македонските медии.
Тази вечер трябва да се вземе решение за това дали референдумът да бъде консултативен или ще има задължителен характер, допълва 24 вести.
ВМРО-ДПМНЕ смята, че всички проблеми за Македония в отношенията с България произтичат от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан преди пет години от тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Планът на ВМРО-ДПМНЕ е да се стигне до референдум чрез събиране на подписи на граждани, като ръководството на ВМРО-ДПМНЕ първо ще се подпише под инициативата. След като събере най-малко 100 квалифицирани подписа, ВМРО-ДПМНЕ ще пристъпи към събиране на 150 000 подписа от граждани, като призова властите да не възпрепятстват този процес.
Заседанието на Изпълнителния комитет е насрочено за 18.00 часа. След това се очаква лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да направи изявление.