Над 220 се очаква да са участниците в Деветия капански събор „Здрав корен – жив дух“ в поповското село Садина. В празничния 6-ти септември в населеното място среща ще си дадат фолклорни изпълнители от региона и от няколко населени места от Североизточна България, разказа за БТА председателят на народно читалище „Съединение – 1889“ Павлинка Димитрова.
Капанският събор, чиято цел е да съхрани народното творчество и в частност да представя на поколенията капанския бит, се провежда през година. Последното издание е било през 2018 г., а пред 2020 г. е отложен поради пандемията от коронавирус, припомниха организаторите. Различното сега е, че проявата няма да има конкурсен характер. „Искаме да бъде истински събор – среща и празник на духа.  Да празнуваме Съединението, да празнува българщината“, казва Димитрова.
Според статута, задачите на събора са: да представи пъстротата и самобитния духовен заряд на капанското фолклорно изкуство; да утвърждава „живите корени“ на бита и фолклорното изкуство на капанците в съвременния живот. Наред с това - да даде възможност на самодейни състави и индивидуални изпълнители от страната за обществена изява и признаване на труда и таланта им. 
На мегдана ще се изявят състави и индивидуални изпълнители от населени места в областите Търговище, Разград и Силистра. Проявата е посветена на 80-та годишнина от рождението на народната певица Радка Радева, родена в Садина. Тя е известна с това, че с изпълненията си популяризира капанската народна песен в национален мащаб. Днес нейни наследници живеят в Попово. 
Съборът ще започне с изпълнение на съставите-домакини – с капански танци и хора и с дамите от певческата група към пенсионерския клуб в населеното място. Хората на Садина са известни с това, че ценят и съхраняват бита, обичаите и традициите на етнографската група, на която са представители. 
По време на събора народната певица Галина Дурмушлийска ще представи новата си книга, добави още Павлинка Димитрова.
„Важно е да се провеждат такива форуми.  Защото е факт, че все повече в цялата страна намаляват автентичните групи. Причините са различни, но младите хора все по-трудно се привличат към самодейни изяви“, коментира читалищният деец. 
Съборът „Здрав корен – жив дух“ е под патронажа на кмета на Община Попово. Организатори са местното читалище и кметството в село Садина.