Чехия, която в момента е ротационен председател на Европейския съюз, осъди неотдавнашните изказвания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу Гърция като "неприемливи", информира днес „Катимерини“.
В съобщение в "Туитър" чешкото външно министерство посочи, че насърчаването на диалога между ЕС и Турция е една от целите на чешкото председателство.
"Неприемливите заплахи към държавите-членки на ЕС, като тези, отправени към Гърция в неотдавнашната публична реч на президента Ердоган, са изключително безполезни в това отношение", се подчертава в съобщението.
На изложение за въздушни технологии в черноморския град Самсун, където Турция показа прототипа на безпилотен боен самолет в събота, Ердоган заяви: „Ако продължите настоящия курс (на провокации), ще платите висока цена.“ 
„Турция няма да бъде спряна от факта на окупацията на островите (в Егейско море) от Гърция. В нужното време ние ще предприемем необходимите стъпки. Това може да стане неочаквано, в която и да било нощ“, предупреди турският президент.
Турция напоследък поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при условие да бъдат демилитаризирани и че това условие е нарушено.
Гръцкото външно министерство излезе с изявление в събота, в което се казва, че няма да последва Турция в нейния „възмутителен ежедневен поток“ от изявления и заплахи.