Правителството на Кралство Камбоджа се ангажира да се присъедини към други страни и партньори в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности, предаде АКП за БТА.
Тази сутрин в Сием Реап се проведе Mеждународна конференция за защита на културните ценности - предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности - перспектива на АСЕАН. Изявлението беше направено чрез видеоконферентна връзка от Н. Пр. Прак Сокхон, вицепремиер и министър на външните работи и международното сътрудничество. 
Камбоджа успя да осигури връщането на 30 заграбени шедьовъра по линия на двустранното сътрудничество със Съединените щати, каза Сокхон, изразявайки своята дълбока благодарност на правителството на САЩ и международните партньори за тяхното сътрудничество при връщането на откраднатите антики на Камбоджа.
Сред 30-те произведения на изкуството е и скулптура от 10-и век на хиндуисткото божество Сканда, седнало върху паун, както и тритонна скулптура на хиндуисткия бог Ганеша от Кохкер (столицата на древната кхмерска империя от 928 г. до 944 г. пр. Хр.).
"Очакваме благодарение на нашата ангажираност към културните ценности много повече национални съкровища, които са били ограбени и сега са в Съединените щати и други страни, да бъдат върнати на Камбоджа", добави той.
Съорганизатори на международната конференция, която ще продължи четири дни (от 5 до 8 септември), са Министерството на културата и Коалицията за изящни изкуства и антики на Камбоджа.
Конференцията е фокусирана върху защитата и предотвратяването на незаконната търговия с културни ценности, която застрашава богатото наследство на Югоизточна Азия, местните общности и националните икономики.
Събитието събира правителствени служители и експерти в областта на културната политика, правоприлагането, музеите и пазара на изкуство и гражданското общество от цял ​​свят.
Срещата ще позволи на всички заинтересовани страни да обменят мнения относно конкретни стратегии и действия за напредък в опазването на камбоджанското културно наследство, каза министърката на културата и изкуствата Н. Пр. Пхоеанг Сакона.
Камбоджа и АСЕАН единодушно са признали спешната необходимост от защита на общото наследство на Югоизточна Азия чрез борба с незаконната търговия с културни ценности и създаване на отговорен пазар на изкуство, добави тя.
През последните години, подчерта тя, Камбоджа и държавите членки на АСЕАН предприеха активна стъпка в своята благородна историческа работа да работят неуморно за предотвратяване на вандализъм и кражби. Целта е засилване на отговорността за културен обмен с чужди правителства, музеи и частния сектор.
(Новина, избрана от камбоджанската агенция АКП за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)