Икономическата активност на компаниите в сектора на услугите в Китай, стимулирана от силен ръст на продажбите, продължава да се възстановява и през август след последните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Това показват резултатите от проучване на "Ес енд Пи Глоубъл" (S&P Global), публикувани днес, съобщи ДПА.
Индексът на мениджърите по доставките в сферата на услугите "Пи Ем Ай"(PMI) достига до 55,0 пункта през август спрямо 55,5 пункта през юли, съобщи финансовото издание "Цайсин" (Caixin). Равнище на индекса над 50 пункта е индикатор за растеж на икономическата активност, а под този праг - за свиване на дейността. 
Въпреки че отбелязва понижение с 0,5 пункта спрямо юли, индексът отчита втория най-бърз месечен темп на нарастване на икономическата активност в сферата на услугите в Китай от май 2021 г. насaм. Компании свързват тези позитивни резултати с подобряването на потребителското търсене и с повишаване на броя на клиентите им на фона на затихващия негативен ефект от ограниченията срещу разпространението на коронавируса.
Броят на новите фирми се увеличава с втория най-бърз месечен темп на нарастване от октомври 2021 г.
Повишаването на икономическата активност продължава да бъде обуславяно от по-солидното търсене на вътрешния пазар в Китай, тъй като компаниите отчитат нов спад на продажбите си в чужбина. 
На пазара на труда и през август е отчетен спад на броя на заетите лица, подобен на този през юли, след като част от служителите напуснаха работата си поради пандемията от Ковид-19, отбелязва ДПА.
Смесеният индекс Пи Ем Ай, обединяващ икономическата ситуация в сферата на услугите и в производствения сектор, отбелязва спад за втори пореден месец, от 54,0 пункта през юли до 53,0 пункта през август. Секторът на услугите продължава да се представя по-добре от производството, въпреки че и в двете сфери нарастването на икономическата активност намалява в сравнение с юли. 
"Икономиката на Китай се възстановява бавно от вълната от Ковид-19, регистрирана в много райони на страната през първата половина на годината, но трябва да се отбележи, че тя все още остава под натиск", изтъква Ван Чжъ, старши икономист в "Цайсин инсайт груп" (Caixin Insight Group).