Сърбия в момента прави всичко, за да намали зависимостта си от Русия и да има нови доставчици на газ, каза вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от Танюг.
В изявление пред австрийски журналисти тя посочи, че в момента Сърбия е 100 процента зависима от руския газ и че има споразумение за повече от два милиарда кубически метра от Русия, но че се нуждае общо от 3,5 милиарда кубически метра до края на отоплителния сезон.
Михайлович подчерта, че Сърбия не е наложила санкции на Русия, но се е подкрепила резолюцията на ООН, с която се осъжда руската инвазията в Украйна.
По думите на министърката основният проблем е, че няма диверсификация по отношение на газа, така че ситуацията е тежка за всеки министър на енергетиката.
Михайлович каза, че вече са направени първите стъпки Сърбия да стане по-независима от Русия.
Така с подкрепата на ЕС се изгражда газопровод към Азербайджан, по който от септември следващата година в страната трябва да достигат до 40 процента от газа извън руския.
След две години, допълни тя, ще бъде завършен газопроводът до Република Северна Македония, който ще бъде с годишен капацитет до един милиард кубически метра и също се изгражда с подкрепата на ЕС.
Предвижда се още един газопровод към Румъния.
Сърбия трябва да има и връзка с терминала в Албания, който трябва да бъде с капацитет от пет милиарда кубически метра годишно.
Тя заяви, че е необходима промяна и в доставката на електроенергия, тъй като в момента около 70 на сто от производството на електроенергия се пада на стари въглищни централи.
Необходимо е преминаване към устойчиво производство на енергия, допълни сръбската министърка.
Енергийната криза, смята тя, е допринесла за по-добро разбирателство в тази област, подчертавайки значението на инициативата "Отворени Балкани".
В началото на следващата година Сърбия, Северна Македония и Албания ще образуват икономическа зона без мита,  без ограничения за движение на капитали, с общ трудов пазар и взаимно признаване на дипломи.
По думите й инициативата е отворена за всички страни от региона.