Фотодокументалната изложба "На този връх свят паметник ще се издига" ще бъде показана утре в Общинския исторически музей в Радомир, съобщи на БТА директорът на музея Евгения Атанасова.
Експозицията е дело на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и е посветена на 100-годишнината от основаването на комитета за въздигане на Паметника на свободата. Сред членовете на комитета са ген. Никола Генев, ген. Велизар Лазаров, Тодор Киров, Иван Бобевски, Добри Попов и др.
Изложбата включва 25 табла с биографични данни за членовете на комитета и тяхната дейност, богат снимков и документален материал. Ще бъде показана Златната книга на Паметника на свободата със саморъчно изписаните имена и подписи на онези членове на комитета, присъствали на освещаването на паметника, както и фотографии и оригинални документи.
Годишнината от Съединението ще бъде отбелязана и с празнично шествие, водено от Гвардейския представителен духов оркестър.
Признателните радомирци ще поднесат венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков, който е първият загинал български офицер в Сръбско-българската война през 1885 година.
Ще се състои празничен концерт с участието на Представителния ансамбъл на въоръжените сили.