Творчеството на акад. Румен Скорчев е тема на национална кръгла маса в Търговище. Родният град на твореца събра днес ценители на творчеството му, роднини, близки и приятели, за да отбележат заедно 90-години от рождението и 7 години от кончината му. Форумът е организиран от Регионалната библиотека „Петър Стъпов“ по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, каза при откриването директорът на културната институция Росица Куцарова.
Събитието започна с откриване на изложба на картини на Румен Скорчев, дарени на библиотеката приживе. Гост бе съпругата на твореца – Ели Скорчева, съдействала много за организирането на форума. Румен Скорчев малко е живял тук, но много обичаше родния си град. Много от неговите илюстрации бяха вкъщи и той реши, че мястото им не е да стоят у нас, а да са там, където ще ги видят повече хора, разказа Скорчева. „И тъй като в България няма колекционери на илюстрации, той реши да даде една част на литературния музей, на Столична библиотека и голямата част – на библиотеката в Търговище. Значението на библиотеките от край време не е само да показват и събират книги. Много от световните библиотеки имат богати колекции от произведения на изкуството, които съхраняват и показват в изложби. Надявам се, че и търговищката библиотека ще върви по този път!“ – допълни Ели Скорчева. 
Темата на кръглата маса е "Духът и философията на Румен Скорчев в контекста на съвременното визуално изкуство".
 „Рисувам, защото се съмнявам – казва Румен Скорчев. Ние не се съмняваме, че негов дом са емоционалният и духовният живот на човека в неговите светли пориви и бездни на мрака. Да, той днес е в друго измерение, но всички се прекланяме пред творбите, морала и родолюбивия жест на най-значимия дарител на нашата библиотека“, - каза по време на кръглата маса Росица Куцарова.
Форумът продължава през целия ден – представена бе презентация „Търговище – въгленчето, което никога няма да излее“. Проф. Димитър Чолаков – ще говори на тема „Предизвикателствата на белия лист или как да се научим да виждаме“. Изкуствоведът д-р Сузана Карамфилова ще представи онлайн детската илюстрация в творчеството на Румен Скорчев. Специално обръщение ще направи акад. Георги Минчев. С „Поетична синестезия в черно и бяло или „пътешествието“ на Румен Скорчев и Шарл Бодлер“ картината ще допълни Даниела Недялкова – ценител на творчеството на художника и бивш дългогодишен директор на Регионалната библиотека в Силистра.
Гостите на форума получиха каталог, отпечатан по повод националната кръгла маса, озаглавен „Търговище завинаги в сърцето ми!“ Участниците бяха поздравени от зам.-областния управител Валери Симеонов и от секретаря на община Търговище Христалина Халачева.