Актьорът Брендън Фрейзър е в центъра на вниманието на Международния кинофестивал във Венеция с ролята си в новия филм "Китът" на режисьора Дарън Аронофски, предаде Асошиейтед прес.
Някогашната вездесъща филмова звезда от поредицата "Мумията" и "Джордж от джунглата" през последното десетилетие се отдръпна от светлините на прожекторите. Фрейзър обаче вероятно планира голямо завръщане, започвайки с преобразяващата си роля в "Китът", чиято световна премиера се състоя в неделя вечер на филмовия фестивал.
По време на прожекцията в Голямата зала на Двореца на киното, докато текат финалните надписи, публиката дълго аплодира филма на крака, d Фрейзър - на балкона заедно със своя режисьор и колеги, бърше сълзите си. 
В "Китът" Брендън Фрейзър се превъплъщава в образа на Чарли - живеещ в уединение учител по английски език с добра душа, който тежи 270 килограма. Макар експертите вече да предричат на филма номинации за "Оскар", Фрейзър се опитва да не мисли дали наградите присъстват в неговото бъдеще.  "Просто се опитвам да остана фокусиран върху днешния ден", каза актьорът преди премиерата.
Дарън Аронофски се опитва да заснеме "Китът" приблизително 10 години. Той ясно си спомня как е прочел рецензията на "Ню Йорк таймс" за пиесата на Самюъл Д. Хънтър, отишъл е да я гледа и е знаел, че трябва да се срещне с драматурга. 
Една реплика му прави особено впечатление: "Хората са неспособни да не им пука". "Ето защо трябваше да направя филма", казва режисьорът.
Кастингът обаче се оказва предизвикателство. 
"Причиних голяма болка на Сам Хънтър, но ми трябваха 10 години, за да направя този филм и това е така, защото кастингът ми отне толкова време. Изборът на Чарли беше огромно предизвикателство. Обмислях всички. Всяка една филмова звезда на планетата. Никой обаче не ме трогна. Не се чувствах добре", разказва Аронофски.
Тогава, преди няколко години, режисьорът вижда трейлъра на нискобюджетен бразилски филм с Брендън Фрейзър и "лампичката му светва". 
Фрейзър на свой ред казва, че не познава актьор от своето поколение, който не би искал да работа с Дарън Аронофски, и допълва, че Чарли е най-героичният мъж, в чийто образ се е превъплъщавал. "Неговата суперсила е да вижда доброто в другите и да го извлича от тях".
За превръщането на актьора в неговия персонаж, който рядко става от дивана си, са използвани протези.
"Трябваше да се науча да се движа по абсолютно нов начин. Развих мускули, които не знаех, че имам. В края на деня, когато всички приспособления бяха свалени, дори чувствах световъртеж, какъвто бихте изпитали, слизайки от лодка във Венеция", разказва Фрейзър. "Това ми даде възможност да оценя хората с подобни тела... Научих, че трябва да си невероятно силен човек, физически и психически, за да живееш в такова тяло".
Отвъд своята физика, Чарли е и герой с дълбока емпатия и любов към всички около себе си, включително към отчуждената си дъщеря Ели, изиграна от звездата от "Странни неща" Сейди Синк.
"Китът" е любимият вид предизвикателство на Дарън  Аронофски, заради изобилието от ограничения. Той отдавна е разбрал, още с "Пи"  от 1998 г., че границите всъщност са "врата към свободата". За този филм той разполага само с 20 000 долара и една мечта. В "Майка!" режисьорът е ограничен до една къща. А в "Китът" - до един апартамент и герой, който почти не се движи. 
Фрейзър нарича филма "късче истинско кино".                 Кинофестивалът във Венеция е редовна спирка за Дарън Аронофски, който през 2008 г. печели "Златен лъв" за "Кечистът" и също така представя премиерно на Лидо "Черен лебед" и "Фонтанът". 
Аронофски и неговите актьори имат шансове да си тръгнат с трофеи тази година - "Китът" е включен в конкурсната програма на кинофестивала във Венеция, победителите в която ще бъдат избрани на 10 септември от жури начело с актрисата Джулиан Мур. Режисьорът обаче просто се радва, че се завръща с първия си филм от 2017 г., когато на екран излезе "Майка!"     
"Китът" ще тръгне по кината на 9 декември. 
"През последните няколко години мнозина от нас загубиха толкова много...Щастлив съм, че се завърнах. Това е голям момент за мен и, мисля, за киното", казва Дарън Аронофски.