Тайван започна едноседмични военни учения с бойни муниции, за да изпробва боеспособността на различни пехотни, бронирани и хеликоптерни щурмови части, предаде ДПА.
Маневрите, започнали днес, се провеждат рутинно всяко тримесечие. Те ще продължат до четвъртък, каза говорител на тайванското министерство на отбраната пред ДПА.
Ученията се провеждат в окръг Пинтун, в южната част на острова. Очаква се в тях да се включат щурмови хеликоптери "Супер Кобра" и "Апачи".
Това са вторите учения на тайванските въоръжени сили с бойни муниции, откакто високопоставени американски представители, включително председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, посетиха Тайпе, разгневявайки Пекин, отбелязва ДПА.
В отговор китайската армия проведе петдневна поредица от учения на военновъздушните и военноморските сили и Ракетни войски с бойни муниции. Много анализатори видяха в тези маневри "репетиция" за блокада на Тайван.
Пекин реагира остро на официални контакти на чужди държави с Тайван, защото смята острова за част от Китай. Демократично избраното правителство в Тайпе твърдо отхвърля това становище и отдавна смята Тайван за независима територия, посочва ДПА.