Само за ден – понеделник – Русия понесе първите си военни загуби от ситуацията в Украйна. След като в събота Съвета на федерацията даде право на Владимир Путин да използва руски войски на територията на съседната държава, в понеделник това доведе до истински финансов тайфун, който помете 62.5 милиарда долара от капитализацията на руските компании, посочва утро.ру.
Война така и не избухна ,но загубите са налице, коментират руски експерти. Според тях, още 10 милиарда долара са били хвърлени на пазара, за да се удържи курса на руската валута до приемливи нива, макар че не бе постигнат сериозен успех.

Изтичането на чужди капитали от Русия продължава, въпреки че днес след изявлението на руския президент нещата се поуспокоиха. Опасността от санкции срещу Москва от страна на САЩ и ЕС остава, дори преди часове от Белия дом поясниха, че решението за това е въпрос на часове.

Това провокира тотални разпродажби и днес на акции на руски компании и обръщане на получените рубли в твърда валута. Затова не помогнаха кой знае колко и хвърлените 10 милиарда долара от Централната банка на Русия.

Висши руски чиновници побързаха да направят изявления за успокояване на обстановката. Андрей Клепач, зам. – министър на икономическото развитие например категорично заяви, че няма да има срив на рублата, независимо от ситуацията, но призна, че падането на курса на руската валута ще доведе до значителни инфлационни последствия.

Инвеститорите са наясно, че колкото повече продължава странната “кримска кампания” на Москва, толкова рублата ще отслабва с всички произтичащи от това последствия за икономиката на страната. А ако се стигне до въоръжен конфликт между руски и украински части, дъното на обезценяване на рублата никой не може да прогнозира.