Прокуратурата няма да протестира определението на Софийския градски съд, с което едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе върнато на прокуратурата, потвърдиха за БГНЕС от държавното обвинение.

Прокуратурата ще се съобрази с указанията на съда. Това е т.нар. дело за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО.

БГНЕС припомня, че на 21 февруари Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт. Съдия Петър Гунчев е открил съществени процесуални нарушения и неясно в обвиненията срещу Цветанов и останалите трима подсъдими. Делото е секретно.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу него и трима бивши директори на СДОТО. Според обвинителния акт на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Срещу Цветанов има едно в съда - за това, че е отказал СРС-та. Има и друго внесено дело - за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на друг.