Софийски градски съд осъди на 12 години затвoр Салахедин Бин Аладин, обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство.

Алжирецът се призна за виновен за нападението над 20-годишната студентка Виктория Христова в София.

Алжирецът беше задържан при опит да напусне България през гръцката граница през ноември миналата година. Първоначално той бе издирван за нападението над 20-годишната Виктория в денонощен магазин на улица "Пиротска" в центъра на София. Нападението стана на 2 ноември 2013 година около 02.00 часа. Младата жена видяла, че човек се опитва да вземе нещо от магазина, опитала се да го спре и той я наръгал. Момичето беше прието в "Пирогов" по спешност с рани в областта на главата, шията и ръцете.

На 18 декември Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Салахедин Бин Аладин за грабеж, придружен с опит за умишлено убийство. Два дни преди това, на 16 декември, СГП внесе обвинителен акт срещу Бин Аладин за опит за умишлено убийство на Тихомир Цветанов Владимиров.

Тогава стана ясно, че в края на май миналата година Салахедин Бин Аладин е нанесъл няколко удара с нож по тялото на Владимиров, като му е причинил четири рани, проникващи в коремната кухина, две рани в областта на гръдната кухина и рана на шията. Нараняванията на Владимиров са довели до опасност за живота му. Само благодарение на намесата на спешна медицинска помощ е предотвратена опасността от смърт на пострадалия, съобщиха тогава от прокуратурата.

От СГП съобщиха за още два криминални случая, свързани с Бин Аладин. В началото на ноември, пак на ул. "Пиротска", той отнел вещи на стойност 566 лева от Радосвета Драгева чрез употреба на сила. На следващия ден, на ул. "Трапезица", пък опитал да отнеме мобилни телефони на обща стойност 480 лева от Боян Томов, Десислава Савова, Орлин Щерев. Използвал е заплаха чрез насочване на нож срещу пострадалите и употреба на сила.

Така спрямо Бин Аладин беше взета мярка за неотклонение "задържане под стража". В хода на разследването бяха събрани доказателства и срещу Александър Росенов Симеонов, на когото е повдигнато обвинение за лично укривателство. Александър е спомогнал на Бин Аладин. Той е изхвърлил дрехите, с които е бил облечен Бин Аладин, укрил го е в домовете на свои познати в София и в Пловдив, изхвърлил е телефон, върху който е имало следи от извършеното престъпление. Спрямо Симеонов бе взета мярка за неотклонение "подписка".