Руският президент Владимир Путин наруши мълчанието си, като отрече руска намеса в Украйна и осъди "държавния преврат" срещу "единствения легитимен президент" Виктор Янукович. Няколко часа по-късно Вашингтон обяви санкции срещу Москва.

Докато украинците и западните страни се опасяват от мащабна военна операция в Украйна, руският държавен глава заяви, че изпращането на руски войски не е необходимо за момента. "Но тази възможност съществува", допълни той, като уточни, че Русия си запазва правото да прибегне до "всички средства", за да защити гражданите си в бившата съветска република, най-вече на Кримския полуостров, където 60% от населението се състои от руски граждани.

Финансовите пазари приеха с облекчение изявленията на Владимир Путин след паническите продажби вчера. Борсата в Лондон регистрира растеж от над 1% по обед, а тези във Франкфурт и Париж отбелязаха скок с повече от 2%. Борсата в Москва постигна растеж от около 5% ден след резкия спад с 10%.

На Кримския полуостров украинската армия и хилядите членове на руските сили продължават да са в изчаквателна позиция. От няколко дни украински и руски военни представители водят война на нерви с ултиматуми за възможен щурм на руските сили. Путин отрече руските сили да извършват операции на Кримския полуостров, като заяви, че това са "местни сили за самозащита", които блокират украинските бази.

Запитан за новите управляващи в Украйна, Путин повтори, че има "само един легитимен президент", Виктор Янукович. "Може да има само една оценка на случилото се в Киев и в Украйна, става дума за антиконституционен държавен преврат, за завземане на властта с оръжие", посочи Путин. Той обвини западните страни, че са прибегнали до "инструктори" за създаването на "бойни отряди", имайки предвид украинските протестиращи.

Изявленията на стопанина на Кремъл дойдоха няколко часа след като САЩ засилиха натиска върху Русия, като прекъснаха всякакво военно сътрудничество с Москва и заплашиха с нови санкции. "Посланието, което предаваме на руснаците, е, че ако продължават в сегашната траектория, ще проучим заедно икономически и дипломатически мерки, които ще изолират Русия", предупреди Барак Обама.

Американски високопоставен представител, който пътува с държавния секретар Джон Кери, предупреди, че американските санкции срещу Русия вероятно ще бъдат наложени тази седмица. Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Тунис, заяви, че заплахите от санкции няма да променят руската позиция за Украйна.

В Москва съветник на президента Владимир Путин отговори на заплахите на Вашингтон, като обеща финансов апокалипсис за САЩ. "Опитите за обявяване на санкции срещу Русия ще доведат до крах на американската финансова система и до край на доминацията на САЩ в световната финансова система", заяви Сергей Глазиев, цитиран от РИА "Новости".

Паралелно с това Москва ще използва икономическото оръжие срещу Киев, като реши да прекрати отстъпката от цената на продавания газ на Украйна, договорена през декември м. г. "Предвид факта, че Украйна не изпълни задълженията си, не изпълни споразуменията за отпускането на подписаната отстъпка, Газпром реши да не удължава срока на отстъпката още от следващия месец", заяви шефът на руския газов гигант Алексей Милер.

В дипломатически план американският държавен секретар Джон Кери пристигна в Киев, за да подкрепи новите украински власти. Американският представител носи значителна икономическа помощ за Киев. САЩ предлагат да отпуснат един милиард долара в рамките на международен заем. Екип на МВФ също трябва да пристигне в Киев, за да обсъди план за помощ с новите власти, които поискаха финансова подкрепа от фонда.

Около 6000 членове на руските сили окупират Кримския полуостров, стратегически район за Москва и за военния флот. Руските сили обграждат повечето стратегически места (бойни кораби, казарми, административни сгради). Информационната и дезинформационната война между Киев и Москва се допълва с война на нерви на място.

За първи път руските сили, които обграждат украинската военно-въздушна база Белбек на Кримския полуостров, произведоха предупредителни изстрели срещу украински военни, които опитаха да ги доближат. Военните стреляли във въздуха, когато група от 300 военни се приближила до летището към 9 ч местно време.

В ООН най-тежката криза между западните страни и Русия след края на Студената война през 1991 г. отново стана повод за дебат. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин заяви, че сваленият президент Виктор Янукович е поискал от руския си колега Владимир Путин военната помощ на Русия, "за да защити украинското население", тъй като Украйна е "на ръба на гражданска война".

НАТО ще проведе днес ново кризисно заседание на ниво посланици за положението в Украйна по искане на Полша, съседна страна, която смята сигурността си за застрашена.