Това е един леко откачен проект на американската организация с идеална цел Media Development Investment Fund (MDIF). Целта им е до 2015 г. всеки един гражданин, който притежава устройство с възможност за връзка с WiFi, да има достъп до голяма световна и безплатна интернет мрежа. За да постигнат това, от MDIF ще изпратят близо 150 евтини сателита в Космоса. Всеки от тях тежи по-малко от 1,5 кг. и ще препредава информация, излъчена от Земята. На уеб страницата на проекта е посочено, че тази система ще преодолее и цензурата на някои страни, като в същото време гарантира анонимността на потребителите.
Outernet иска да разреши един глобален парадокс: сега, когато има повече компютри, отколкото човешки същества, а цените на таблетите и смартфоните не спират да падат, достъпът до интернет все още е труден. „Само 60 % от населението има достъп до възможностите, които световната мрежа предлага", подчертават създателите на проекта. Авторът Саид Карим изразява своето съжаление от липсата на мобилизиране на политическите усилия в тази област: „Има нужда от 4-5 милиарда евро, за да се осигури достъп до интернет на всеки гражданин. Това е чек, който може да бъде разписан от физически лица, фирми, организации или правителства". Нито една държава засега не е предоставила финансова помощ на MDIF.
Тъкмо липсата на средства ограничава амбициите на организацията. За разлика от платения прект на Гугъл Loon, Outernet няма да позволява достъп до интернет - такъв, какъвто го познаваме, а по-скоро до негова опростена и паралелна версия. В продължение на няколко години (най-малко) предаването на данни ще бъде еднопосочно, т.е. потребителят няма да може да сваля информация от мрежата. Освен това отначало услугата ще включва ограничен брой сайтове. Въпреки това стартирането на Outernet представлява истинска революция: глобален достъп до информация, което е особено полезно в случаи на природни бедствия или извънредни ситуации, област, в която страните често налагат някаква форма на цензура.
На сайта на организацията има опция за финансиране от страна на потребителите, а Саид Карим уверява, че няма технически пречки пред осъществяването на проекта: „Ясно е, че е предизвикателство да се направи връзка между тези мини сателити и една малка антена на Земята. Но в този процес няма нищо ново: имаме много успешни примери в послените години". MDIF си е поставила за цел първата версия на Outernet да се появи през юни 2015 г., пише Le Figaro, цитиран от Тemadaily.