Повишаването на разходите за коли и комунални услуги и силната валута превърнаха Сингапур в най-скъпия град в света.
Слабата йена стана причина Токио да остане едва на шесто място, позицията, която преди това заемаше Сингапур, показва изследването "Цената на живота в света 2014" на Икономист Интелиджънс Юнит (EIU). "Повишаването на цените в Сингапур беше по-скоро стабилно, отколкото зрелищно", се казва в доклада, съпътстващ изследването.
Повишаването на стойността на сингапурския долар с 40% и "солидната инфлация" тласнаха страната на върха на класацията, която се публикува два пъти в годината. Преди десет години Сингапур беше едва на 18-то място.
Изследването анализира цените на 160 продукта и услуги в 140 градове и цели да помогне на компаниите да изчисляват издръжката на служителите си, когато бъдат изпратени в чужбина.
В доклада се отбелязва, че ограниченията върху собствеността на автомобилите, включително въвеждането на квотна система и високите данъци, "превръщат карането на кола в значително по-скъпо удоволствие, отколкото където и да било другаде". Нова "Тойота Корола Атис" например струва 110 000 долара в Сингапур спрямо около 35 000 долара в съседна Малайзия.
Общите разходи за транспорт в Сингапур са близо три пъти по-високи от тези в Ню Йорк, отбелязват авторите на доклада. Сингапур е и най-скъпото място в света за купуване на дрехи, тъй като моловете и магазините по популярната търговска улица "Орчърд роуд" внасят луксозни европейски марки, "за да задоволят богатите и следващи модата потребители".
Париж се изкачва с шест позиции и е вторият най-скъп град в света, което според EIU е индикация за възстановяването на цените и валутите в Европа. Ню Йорк, който се използва като базов град в изследването, е класиран на 26-то място, а Сидни и Мелбърн са съответно на пето и шесто място благодарение на силния австралийски долар.
Каракас заема шесто място заедно с Мелбърн, Женева и Токио, но ЕIU съобщава, че позицията на венецуелската столица се дължи главно на налагането на изкуствено висок официален обменен курс.
Най-евтиният град в света е индийският финансов център Мумбай. Следват други градове от Югоизточна Азия като Карачи, Делхи и Катманду. В топ десет на най-скъпите градове в света попадат Сингапур, Париж, Осло, Цюрих, Сидни, шестата позиция се заема едновременно от Каракас, Женева, Мелбърн и Токио, а на десето място е Копенхаген.