Три семейства от кримските българи са потърсили за помощ българското дружество „Паисий Хилендарски" в Симферопол обезпокоени от ситуацията на полуострова, за да получат временно убежище в България, съобщи Иван Абажер, председател на дружеството „Паисий Хилендарски" в Симферопол, за „Фокус".

„България е заинтересована от нас и ние го чувстваме. Ние знаем, че имаме прародина и тя се грижи за нас", каза още Абажер.

По думите му хората били обезпокоени не от обстановката, която е в Крим, а от истерията, която средствата за масова информация създавали и нагнетявали. "Хората ходят на работа. Инфраструктурата в града работи. Децата ходят на градини. Всичко си е наред. Просто сградите на Върховната Рада, и в сградата на Министерски съвет, тези, които ги завладяха, те не пречат на работата. Правителството функционира, Върховната Рада проведе две заседания, провежда сесии и заседание на Президиума, това е, което го има към днешната дата, такава е ситуацията", допълни още той.

„На заседанието на дружеството ни вчера приехме решението, че ние, българите на Крим, поддържаме стабилността, която държим да бъде в Крим и в Украйна. Украйна трябва да бъде единна държава с автономна република Крим. Ние българите сме обезпокоени от тази ескалация на напрежението", сподели още Абажер.