Софийският зоопарк има нов рядък и атрактивен вид примати в своята зооколекция – двойка гибони сиаманги. Това съобщават от Столичната община.
Сиамангите са човекоподобни маймуни. До този момент в България в нито един зоопарк не е бил представян и отглеждан този вид маймуни.
„Зоологическата градина ги получи със специалното разрешение на координатора на Европейската програма за застрашени видове за сиамангите, защото са изпълнени всички изисквания за отглеждането им, след мащабната реконструкция на сектор „Примати“. Софийският зоопарк в момента предлага най-добрите условия за отглеждане на гибони на Балканския полуостров“, посочват от общината.
Двата сиаманга идват от различни зоопаркове. Мъжкият сиаманг Пико е роден на 20 ноември 2013 г. и е пристигнал  от Парк де Бранфере, Франция, а неговата партньорка Блу е родена на 30 септември 2014 г и идва от Зоопарк Атика в Гърция. След кратък период на адаптация и двете животни се чувстват прекрасно в новия си дом.
Посетителите на зоопарка могат да видят гибоните в просторното им външно заграждение в сграда „Маймуни 3“, която наскоро отвори и вътрешната си, обновена зала за посетители.
Сиамангите са в категория „Застрашен вид“ в Световната червена книга. Те имат ограничен ареал и обитават само тропическите гори на о-в Суматра и на Малайския полуостров. В природата основни заплахи за популацията им са загубата и фрагментацията на местообитанията поради изсичането на горите и бракониерството. Зоологическите градини имат важна роля за опазването на биоразнообразието. Софийският зоопарк участва активно в различни консервационни програми, като отглежда, размножава и представя на публиката  редки и застрашени видове от цял свят.