Днес започва 17-ият стратегически форум в Блед, посветен на руската агресия срещу Украйна и нейните последици, съобщи СТА.В рамките на два дни в Блед, Словения, ще се обсъждат най-големите актуални геополитически предизвикателства и позицията на ЕС в дадените обстоятелства. Сред участниците във форума ще бъдат президентът на Украйна Володимир Зеленски, министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и министър-председателят на Албания Еди Рама.
Стратегическият форум в Блед тази година е посветен на  международната криза и евентуалното намиране на отговор от международната общност на новите геополитически предизвикателства от гледна точка на последиците от войната в Украйна.
Стратегическият форум в Блед (BSF), тази година е под надслов "Властта на силата или силата на правилата“. Форумът  ще бъде открит от министъра на външните работи на Словения Таня Файон, президента на Словения Борут Пахор и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  В рамките на форума ще говорят и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар и  специалният представител на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, съобщи Танюг.