Военни от чуждестранни държави започнаха да пристигат в Русия за маневри с участието на Китай в условията на напрежение между Запада, Москва и Пекин, съобщи руската армия, цитирана от Франс прес.
Маневрите "Восток-2022" ще се проведат от 1 до 7 септември в руския Далечен изток с участието на военни от страни, граничещи с Русия или нейни съюзници като Беларус, Сирия, Индия и на първо място Китай.
Учението ще се състои на фона на остро напрежение между Русия и Запада - заради конфликта в Украйна, а също така между Китай и САЩ - заради събитията около Тайван.
Сближаването между Китай и Русия, които поддържат тесни връзки в отбраната, непрекъснато тревожи Вашингтон, тъй като според него това застрашава световната сигурност.
Военни контингенти от други страни, участващи в маневрите, пристигнаха на полигона Сергеевски в руския Приморски край. Те са започнали да получават екипировка и оръжия и да се готвят за тренировките, заяви министерството на отбраната в Москва.
В учението ще се включат общо над 50 000 военни с повече от 5000 единици техника, включително 140 летателни апарата и 60 кораба, се казва в комюнике на ведомството. Не се уточнява броят на военнослужещите от отделните страни.
Маневрите, които ще бъдат командвани от руския генерален щаб, предвиждат "тренировки за отбранителни и нападателни действия" на суша, във въздуха и в акваториите на Японско и Охотско море.
В средата на този месец Китай потвърди, че изпраща в Русия войски за това учение, но заяви, че присъствието му "няма нищо общо с текущата ситуация на регионално и международно равнище".