Облакът като природно и като технологично явление е главен герой в изложбата „Как да изчезнеш“ на визуалния артист Людмила Миланова. Експозицията й ще бъде открита на 8 септември в „Гьоте институт“, съобщават организаторите.
Проектът представя няколко естетически конфликти – изкуствено срещу естествено, статично срещу подвижно и нематериално срещу материално. Изложбата включва кинетичен обект, който свързва дигиталния с физическия облак, както и фотографски изображения.
„В миналото възприемахме облаците като романтичен ефимерен мотив, който трепти в полето между абстракцията и репрезентацията. Те като че ли се появяваха от нищото и изглеждаха мимолетни, хаотични, многообразни и загадъчни. Днес, както и при други природни образи на нашето време, в образа на облака се прокрадва и едно безпокойство. Облаците вече не са неутрални или красиви, не са фон за безгрижен летен ден. Те са проявления на нещо друго, което се случва и за което почти не си даваме сметка, но което усещаме на по-дълбоко ниво“, коментират организаторите.
Експозицията разглежда облака и в контекста на дигитално свързаните технологии, интернет и глобалната мрежа за съхранение. В изложбеното пространство всяко действие на смартфона на авторката се белязва от образуването на облак от водни пари. Така, постепенно климатът в помещението се променя, съдържанието на влага във въздуха се увеличава. Изложбата представя и фотосерия „Seeing clouds from both sides“. В нея облаците са заснети както отдолу, така и със сателитна камера отгоре. Фокусът е върху техническата достъпност на природните явления.
Проектът ще бъде закрит на 7 октомври с дискусия, която представя основната му тема от философски, научен и артистичен ъгъл.
Людмила Миланова е родена през 1979 г. във Варна, а днес живее и работи в Кьолн, Германия. Завършила е медийна теория в университета в Кьолн, след което изучава визуални изкуства в Академията за изкуства в същия град. Работата ѝ обхваща видео иинсталации, кинетични обекти, фотография, както и сценография и хореография за танцови постановки. / ГН