Страните от Г-7, "дълбоко обезпокоени" от риска от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ, призоваха днес на представителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да бъде гарантиран свободен достъп до атомната електроцентрала, предаде Франс прес.
"Подчертаваме, че всеки опит на Русия да изключи централата от украинската електропреносна мрежа би бил неприемлив", се казва в изявление на групата от директори на Г-7 по въпросите, свързани с неразпространението на ядрени оръжия.
В изявлението се изтъква, че ядрената централа не следва "да бъде използвана за военни дейности или за складирането на боеприпаси".
Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси обяви тази сутрин, че пътува към Запорожката АЕЦ, която през последните седмици стана обект на обстрел.
Страните от Г-7 "продължават да са дълбоко обезпокоени от сериозната заплаха, която представлява контролът върху украински ядрени инсталации, установен от руските въоръжени сили", се казва още в изявлението.
"Тези действия значително увеличават руска от инцидент или ядрена катастрофа, която би изложила на опасност населението на Украйна, на съседните страни и на международната общност", предупреждава Г-7.
Запорожката АЕЦ бе превзета от руските сили в началото на март, припомня Франс прес.