По-лесно е да се каже, отколкото да се направи – в Германия кризата с руския газ принуди правителството да прибегне към увеличаване на потреблението на въглища преди зимата. Възобновяването на работата на въглищните централи обаче се натъква на препятствия.
От повече от година вече не излиза пушек от внушителния комин, който се извисява над бетонните блокове на топлоелектрическата централа в Морбург, краен квартал на град Хамбург (в Северна Германия).
Тази топлоцентрала, която е една от най-модерните в Германия, бе закрита преждевременно през лятото на миналата година, само шест години след пускането си в експлоатация, в замяна на публични субсидии, с които се цели намаляване на въглерода в германския енергиен микс.
Когато правителството реши, на фона на риска от голяма енергийна криза тази зима, да възобнови работата на някои централи, за да компенсира за драстичния спад на доставките на руски газ, всички погледи бяха отправени към турбините на Морбург.
Шведската компания „Фатенфал“ обаче, която е собственик на централата, бързо попари тези надежди: „не обмисляме възобновяване на работата на централата“, заяви тя тази седмица.
Недостиг на работна ръка
„Не можем да възобновим просто така работата на една централа“, заяви Гудрун Боде, говорителка на „Фатенфал“, като изтъкна, че инсталациите на централата са „ръждясали“, след като цяла година не са работили.
Коалицията на канцлера социалдемократ Олаф Шолц даде разрешение за временното възобновяване на работата на 27 въглищни електроцентрали, като се планира те да работят до март 2024 г.
Откакто бе направен този анонс в края на юни, само една централа заработи отново с пълния си капацитет: тази в Мерум, недалеч от Хановер (в Северна Германия). Тя заработи в началото на този месец с капацитет от 690 мегаватчаса.
Този сектор, подобно и на останалите отрасли на германската индустрия, отчаяно се нуждае от работна ръка.
В Морбург „повечето от хората, които си напуснаха, си намериха работа другаде или се пенсионираха“, казва Роберт Вакер, директор на централата.
„Имаме нужда от няколкостотин души“, потвърждава пред Франс прес енергийната компания ЕрВеЕ (RWE), която подготвя възобновяването на работата на три блока, всеки от който е с капацитет от 300 мегавата.
В началото на миналия месец централата на Йеншвалде (в Източна Германия), на 150 км от Берлин, заяви, че иска да назначи сто човека.
Освен това някои централи вече бяха частично демонтирани.
Такъв е случаят на централата в Морбург, която се планира да започне да обслужва водородния сектор - приоритетно направление в енергийното бъдеще на Германия.
В залата с турбините, след демонтажа, хиляди малки компоненти са прибрани в кутии. Ротатор - елемент, който е нужен на турбината, за да се върти, е пакетиран в алуминиева кутия и е готов за експедиция.
Трансформаторът: огромен правоъгълник, оставен на склад пред постройката, който прави възможен преноса на електричество в мрежата, също не разполага вече с всичките си съставни части.
Логистични трудности
Доставките на въглища също са деликатен въпрос.
Ниското ниво на водата на реките в Германия, която бе сполетяна от сериозна суша, значително затруднява речния транспорт на стоки и най-вече на суровини. Автомобилните и железопътните линии са претоварени.
Резултатът: централата „Хайден 4“ на енергийната компания „Унипер“ в Западна Германия ще заработи отново днес, но не с пълния си капацитет.
Експлоатацията ѝ ще бъде „ограничена заради недостатъчния капацитет на железопътния транспорт на въглища към обекта“, се казва в изявление на германската компания във връзка с тази централа, най-важната от 27-е, получили разрешение от правителството да възобновят дейността си.
Енергийният доставчик STEAG даже предвижда да възобнови работата на две резервни централи, като заяви, че е възможно експлоатацията им да започне през ноември. Компанията обаче предвижда, че ще е трудно да спазва правилото централата да разполага със запаси от въглища, достатъчни за 30 дни работа при пълен капацитет, „като бъде взета предвид напрегнатата логистична ситуация, в която се намира железопътният транспорт“.
За да се справи, Берлин прие указ, който дава приоритет на железопътните композиции, които превозват въглища, пред пътническите влакове – безпрецедентна мярка.
Увеличавайки потреблението на въглища, германската управляваща коалиция с участието „Зелените“, които контролират министерството на икономиката, се отказва от политиката си. Миналата година процентът на въглищата при производството на електричество в Германия, който постоянно намалява през последните години, беше 27,4 процента.
Германският канцлер Олаф Шолц уверява, че не се е отказал от целта си Германия да се откаже от този замърсяващ енергиен източник до 2030 г. и изключва възможността за „ренесанс на изкопаемите горива“.
(Божидар Захариев)
(БТА)