До днес на обяд в Районната избирателна комисия (РИК) -Видин за участие в предстоящия вот в 5 -избирателен район са регистрирани 16 партии и коалиции от общо 30, регистрирани за участие в ЦИК. Това каза днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Видин Даниел Боянов, председател на РИК-Видин. В законоустановения срок не е регистриран за участие във вота нито един Инициативен комитет, допълни Боянов.
На територията на 5 многомандатен избирателен район ( МИР) право на глас, според обявените списъци в сайта на ЦИК, имат 83 732 избиратели, което е с близо 1 300 гласоподаватели по-малко от вота през ноември 2021 г., каза още Боянов.
Ще се гласува в 237 избирателни секции (без подвижните и тези в социалните заведения) с 1 845 членове в секционните комисии.  126 са машините за гласуване, от които 93 в община Видин. В две от общо 11-те общини на Видинска област - Чупрене и Бойница, ще се гласува само с  хартиена бюлетина, уточни председателят на РИК-Видин.
Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в РИК за участие във вота на 2 октомври е 17 ч. на 30 август, каза още Боянов.