Страните от Г-7, "дълбоко загрижени" заради риска от ядрен инцидент в украинската Запорожка АЕЦ, поискаха днес гаранции, че персоналът на МААЕ, отпътувал за региона, ще има "изцяло свободен" достъп до централата, предаде Франс прес.
"Подчертаваме, че всеки опит на Русия да изключи централата от украинската електрическа мрежа би бил неприемлив", предупреждава в изявление групата на директорите от Г-7 по въпросите на неразпространението. Тя изтъква, че АЕЦ "не бива да се използва за военни дейности или складиране на военни материали".
В последната седмица централата бе обстрелвана и това породи опасения, че може да се стигне до голяма ядрена катастрофа. Киев и Москва взаимно се обвиняват за обстрели в зоната на централата.
Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от руските войски в началото на март, малко след нападението срещу Украйна на 24 февруари. Днес недалеч от нея минава линията на фронта в южната част от страната.
В четвъртък Киев съобщи, че поради повредени далекопроводи централата е изключена от електрическата мрежа на страната. На другия ден обаче тя отново бе свързана с мрежата. В събота украинският оператор "Енергоатом" предупреди за опасност от изтичане на радиация и пожар след нови удари в близост до комплекса.
Властите на Запорожка област не очакват големи резултати от мисията на МААЕ в ядрената централа, но при всяко положение "ще гарантират сигурност". Това заяви пред телевизия "Росия-24" Евгений Балицки, шеф на руската военно-гражданска администрация в региона, предаде ТАСС.