Цената на най-скъпите азиатски фючърси за доставка на втечнен природен газ през януари 2023 г. се повиши до 80,595 долара за 1 милион BTU (British Thermal Units), или почти 2900 долара за 1000 кубични метра. Това показват данните от тази сутрин на CME Group (американска компания на световните пазари) за индекса JKM Platts (Japan Korea Marker, който отразява цената на доставките на втечнен газ в Япония, Южна Корея, Китай и остров Тайван), съобщава ТАСС.
В началото на миналата седмица цената на януарските фючърси за втечнен газ (LNG) беше около 60 долара за 1 милион BTU. За седмица обаче цената се покачи с около 34 процента. Според експерти от Японската национална корпорация за нефт, газ и метали, цитирани от ТАСС, покачването на цените на втечнения природен газ миналата седмица е вървяло ръка за ръка с повишаването на цената на горивото в Европа на фона на съобщенията на "Газпром" за спиране на доставките по Северен поток за три дни от 31 август заради ремонт на единствения останал в експлоатация газопомпен агрегат.
По-късно обаче цените се понижиха поради намаляването на търговската активност на Япония и Китай, което увеличи запасите. Според Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония от 24 август, съоръженията за съхранение са натрупали 2,46 милиона тона втечнен газ за производство на електроенергия, което е с 30 000 тона повече от същия период на миналата година и с 580 000 тона повече от средното за последните пет години.
В очакване на спирането на доставките по "Северен поток" и след съобщенията за удължаване на непланирания ремонт на норвежкото находище Квитебьорн от 27 август до 31 август, цената на газа в Европа на 26 август надхвърли 3500 долара за хиляда кубически метра по време на търговията. След този ръст цените на втечнен газ в Азия също се повишиха, допълват още от ТАСС.