Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз, която започва днес в Прага. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).
Форумът ще се състои в рамките на два дни и на него ще бъдат дискутирани актуални въпроси от дневния ред на отбраната в Европейския съюз.
По време на първата работна сесия, в която ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа и председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо, ще бъдат обсъдени глобалните последици за сигурността и отбраната от войната на Русия в Украйна. Втората работна сесия е с фокус подходите за преодоляване на дефицитите на инвестициите в отбраната на Европейския съюз.
Министрите на отбраната на държавите членки ще обсъдят подкрепата на Европейския съюз за Украйна в областта на сигурността и отбраната чрез видеоконферентна връзка с министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.