Потребителското и бизнес доверие в Унгария продължават да се влошават през август. Това сочи най-новото изследване на мозъчния тръст Джи Кей Ай (GKI), цитирано от Ройтерс. Доверието на унгарските домакинства намаля до най-ниското си ниво от април 2020 г., когато първата вълна на пандемията от коронавирус връхлетя страната.
Домакинствата са по-скептични към финансовите си перспективи на фона на скока на инфлацията и в частност цените на енергията. "Индексът на потребителското доверие на Джи Кей Ай е в свободно падане", предупредиха от мозъчния тръст, като добавиха, че "инфлационните очаквания на потребителите се засилиха допълнително през август, след като запазиха нивата си през юли".
Индексът на потребителското доверие достигна до -49,2 пункта спрямо -41,7 през юли. Общият индекс на доверието, който включва и домакинствата, и бизнеса, намаля до -14,3 пункта в сравнение с -9,4 през юли.
Плановете на унгарските компании, особено сред промишлените предприятия, за повишаване на цените са получили нов тласък през август, сочи още изследването.
Същевременно и 70 на сто от фирмите в търговията на дребно обявиха, че планират да увеличат цените си.
С нарастващите разходи за енергия и слабия форинт унгарската централна банка е изправена пред предизвикателството да се бори с инфлацията, като същевременно се опитва да поддържа растежа на икономиката.
Очаква се на утрешното си заседание централната банка да повиши основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 11,75 на сто. Вероятни са и още увеличения през следващите месеци, тъй като инфлацията в страната продължава да расте.
Заместник-управителят на централната банка Барнабаш Вираг съобщи по-рано през месеца, че инфлацията може да достигне максимум от около 18-19 на сто - повече отколкото предвиждаха експертите на банката. Според тях инфлацията ще започне да намалява едва през следващата година, и то с бавни темпове. Основната инфлация в Унгария скочи до 16,7 на сто на годишна база през юли. Това са и най-високите стойности на показателя от 25 години насам.