Търговище ще е домакин на национална кръгла маса – част от проект ретроспекция на творчеството на акад. Румен Скорчев. По идеята работи екипът на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Темата на кръглата маса е "Духът и философията на Румен Скорчев в контекста на съвременното визуално изкуство", а проектът е озаглавен "Космическите светове на акад. Румен Скорчев - възходи, съмнения и надежда в епохата между две хилядолетия", информират от културната институция.
Проектът на стойност 14 650 лева е към Национален фонд "Култура" по програмата "Визуални изкуства 2021". Според директора на библиотеката Росица Куцарова, 90-та годишнина от рождението на академик Румен Скорчев е значим повод за българската културна общност да преоткрие забележителното художествено наследство на твореца с почит и преклонение пред неговия самобитен гений.
Цел на проекта е да представи практики с традиционни изразни средства като ефективна форма за популяризиране на визуалните изкуства и културното наследство чрез ретроспекция на творчеството на Скорчев, трансформирано в културен капитал за общността и нацията. Както и превръщане на Търговище в атрактивна арт локация и сцена за представяне на авторски творения на визуалните изкуства като алтернатива на големите културни центрове.
Кръглата маса ще бъде на 5 септември. Програмата включва откриване на изложба от творби на акад. Румен Скорчев, дарени на Регионалната библиотека в Търговище. В събитието ще участват видни изкуствоведи, художници и културни деятели от страната. Ще бъдат поканени близки на Скорчев, както и представители на общините Търговище и Трявна, чийто почетен гражданин е той.
Част от програмата е и представяне на каталог, озаглавен "Търговище завинаги в сърцето ми", чийто съставител е Марияна Николова. Каталогът включва авторски творби от Скорчев, подарени на библиотеката. „Рисувам, защото се съмнявам“ е заглавието на документален филм, който ще бъде прожектиран за участниците във форума.
Дейностите по реализирането на проекта ще продължат до ноември.