Кюрдската работническа партия (ПКК) продължава с опитите си за подпалване на гори в Турция, предават турските медии.
Полицията съобщи вчера, че в средиземноморския окръг Анталия е заловен заподозрян с инициали А. К., за когото се смята, че от ПКК му е било наредено да подпали гора в района. Заподозреният е бил следен заради извършване на пропагандни дейности в полза на ПКК. Полицията също така е получила сигнал, че лицето се е опитало да се сдобие със сярна киселина и планирало нападение, съобщава в. "Дейли Сабах".
А.К., който пристигнал в средиземноморския окръг от Кайсери, работел на строителен обект в Анталия. Той е задържан в района на Финике. След претърсване на жилището му полицията открила сярна киселина и карта на Анталия.
При разпит в полицията задържаният е признал за контактите си с ПКК, както и че е имал нареждане да подпали гора в Анталия.
ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. 
В периода между 2012 г. и 2021 г. при пожари в Турция са изгорели над 226 000 хектара гори, като повече от 60 процента от тези загуби са настъпили  през 2021 г. По данни на Главната дирекция по горите през последното десетилетие в страната са възникнали над 27 хиляди горски пожара.