Броят на новите случаи на ковид в световен мащаб през миналата седмица е спаднал под 5 млн. за първи път от края на юли. През последните седем дни 4,3 млн. души са били диагностицирани с ковид, което е с почти 20 процента по-малко, отколкото през предходния сравним период, и с 40 процента по-малко, отколкото в началото на месеца, сочат изчисленията на ТАСС.
Заболеваемостта от ковид намалява за пета поредна седмица. За седем дни повече от 13 200 души починаха от коронавирус, което е с 4000 по-малко от предходната седмица и е най-ниският брой от началото на юли.
Стабилизиране и спад
Заболеваемостта продължава да намалява в западноевропейските страни. Във Франция например тя е спаднала до най-ниското си ниво от началото на лятото. В момента се регистрират между 15 и 18 хиляди нови случая на ден. В Германия броят на заразените също е най-ниският от юни (около 35 000 заразени на ден). Въпреки че в Италия темповете на разпространение на инфекцията са се забавили, в страната все още има над 20 хиляди заразени на ден.
Намалял е и броят на случаите в азиатските страни, където през последните седмици се наблюдаваше рязко увеличение. В Южна Корея например броят на случаите на ковид през седмицата е бил с 65 на сто по-нисък от този през предходните седем дни. Леко забавяне се наблюдава и в Япония, въпреки че там все още се регистрират над 200 000 случая дневно.
Къде е увеличението?
В Русия са открити 22,6 процента повече случаи на ковид в сравнение с миналата седмица, но темповете на заразяване в страната се забавят.
В Австралия се наблюдава леко увеличение. През последните дни там се заразяват по над 10 000 души дневно.
В някои азиатски страни също се наблюдава увеличение на броя. Във Виетнам например процентът на заболелите е нараснал с 40 процента за една седмица. За първи път от май насам има повече от 3 хиляди заразени за 24 часа.
Смъртност
На първо място в света по смъртност от ковид все още са Съединените щати, където за една седмица са регистрирани повече от 2000 смъртни случая. На второ място се нарежда Япония, където загиват над 1,7 хиляди души (14 процента увеличение в сравнение с предходната седмица).
В Бразилия броят им е под 1 000, което е минималният брой за страната от средата на юни. В няколко страни в Европа и Азия също се наблюдава спад на смъртните случаи, тъй като темпото на заразяване рязко се е забавило.
В Русия обаче смъртните случаи се увеличават и достигат най-високата си стойност от началото на лятото.