На тържественото откриване на Празниците на изкуствата „Аполония” снощи артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова получи подарък от кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев.  Той ѝ връчи плакет за принос към културата на общината. Грамота и втори плакет бяха поднесени от министъра на туризма Илин Димитров. Той отличи фондация „Аполония” за цялостния й принос към културния туризъм и популяризирането на България като бранд. 
 На церемонията бе обявен и тазгодишният носител на наградата на „Аполония”. Статуетката  „Аполон Токсофорос”, давана за значим принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница, се присъжда на популярния музикант Иво Папазов – Ибряма.  Маргарита Димитрова посочи, че Ибряма ще бъде в Созопол на 30 август, когато тя тържествено ще му връчи статуетката на Аполон. 
„За 38-ми път Созопол ни посреща, за 38-ми път Празниците на изкуствата са тук, където е талантът, младостта, традицията и красотата. Много се радваме всички, че отново сме заедно и тези 10 дни ще преживеем едни прекрасни, вълнуващи събития. Които за нас, тези, които го правим, и за вас, тази прекрасна, любима публика,  са едни невероятни вълнения. Благодарим ви от сърце”, каза на официалната церемония артистичният директор на фестивала. 
На тържественото откриване на форума Тихомир Янакиев заяви, че с през годините „Аполония” се е превърнала в културен еталон не само от местно, а и от национално значение. „Това е изключително важно. И в тази връзка аз имам един скромен подарък за г-жа Маргарита Димитрова, която заедно с уважаемия проф. Димов, са доайените и стожерите на този фестивал, който всъщност представлява и кулминацията на летния културен календар на община Созопол”, посочи кметът. А подаръкът му бе плакет за принос към културата на Община Созопол, връчен на Маргарита Димитрова
„Щом едно нещо е оцеляло 38 години, означава, че то е устойчиво и е намерило формулата за успех. Това означа, че вие сте преминали през много кризи, но нищо не ви е спряло”, каза министърът на туризма Илин Димитров. По думите му  културата и туризмът винаги трябва да вървят ръка за ръка. „Всяка една дума, която ние изричаме, всяко едно събитие, което правим, това помага на нашия бранд, а това е бранд България. България трябва да се асоциира с култура, с история”, посочи той. 
Илин Димитров връчи грамота на фондация „Аполония” за цялостен принос в устойчивото развитие на културния туризъм, съхраняване на реликвите и съпричастност към инициативата за позициониране и популяризиране на бранд България. Към грамотата прибави и плакет от Министерството на туризма. 
Кратко приветствие изнесе и министърът на културата проф. Велислав Минеков. „Голяма чест е да бъдеш на 38-та „Аполония”. Не съм предполагал, че ще ми се случи нещо от такава величина”, каза той. Припомни, че за пръв път е бил тук като студент през 1984 г., а за пръв път участва с изложба през 1996 г. 
Първата фестивална вечер премина под звуците от концерта на детския духов оркестър Junior Band от Велико Търново, дирижиран от Йордан Цветанов. 
38-ото издание на Празниците на изкуствата ще продължи до 5 септември. В програмата му са включени концерти, театрални спектакли, литературни вечери, кино прожекции, както и майсторските класове за млади творци. Свои класове тази година имат писателката Здравка Евтимова, която ще води група по творческо писане, а режисьорът и актьор Галин Стоев ще преподава по актьорско майсторство и режисура. 
Както писа БТА, сред музикалните акценти в програмата са концерти на "Ахат", Белослава, "Фондацията", която празнува "Щурците" на 55", Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него. В кино афиша са "В сърцето на машината", "Рибена кост“, "Януари", "Жълт олеандър" и други. Любителите на театъра ще могат да  видят постановки на Народния театър, Варненския драматичен театър, театрална работилница "Сфумато", театър "Възраждане" и други. "Посетителите на "Аполония 2022" ще могат да оценят и новите книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и на разнообразните художествени изложби. 
На 3 септември предстои и специално представяне на списание ЛИК, включено във формата „Цената на успеха“, част от програмата на „Аполония“. Броени дни преди началото на фестивала излезе новият брой, посветен на Празниците на изкуствата. Изданието проследява хронологията на форума, който ежегодно е отразяван в новините на БТА още от самото му начало. Първото съобщение за него, което се открива в бюлетините от архива на агенцията, е от 6 януари 1984 г., когато стартира зимната музикална академия в Созопол.  
Снощи списание ЛИК, издание на БТА, която е медиен партньор на събитието, се предлагаше на специално обособен щанд пред амфитеатъра в морския град. То ще може да бъде закупено в Созопол през всички фестивални дни.