Най-богатите руснаци са загубили 13 млрд. долара от стойността на активите си само вчера. Това показват данните от Bloomberg Billionaires Index, който следи всекидневното състояние, с което разполагат най-богатите хора в света.

Напрежението между Украйна и Русия е довело до спад на капитализацията на активите на най-големите богаташи в размер на 44,4 млрд. долара, пише "Блумбърг".

Това се случва в резултат на най-големите разпродажби на пазарите на акции от месец насам и пропадането на рублата до най-ниската стойност в историята.

Най-големите губещи сред милиардерите са Генади Тимшенко и Леонид Микелсон, които са се простили с близо 3,2 млрд. долара заради бягството на инвеститорите от ОАО Novatek, което свали акциите на компанията с 18%. Двамата притежават близо половината от капитала на втората по големина руска газова компания.

Най-богатият украинец – Ринат Ахмедов, е изгубил близо 700 млн. долара в рамките на вчерашния ден. Милиардерът е собственик на най-големия индустриален конгломерат в страната System Capital Management.

„Навлизането на Русия на Кримския полуостров увеличи рисковите премии на развиващите се пазари, геополитическите рискове и рисковете пред икономическия растеж”, коментира Гаутам Батра от Signia Wealth в Лондон за "Блумбърг".

Вчера основният индекс на борсата в Москва – Micex, се понижи с 11 на сто, записвайки най-голямата си загуба от ноември 2008 година насам. Така бе изтрита пазарна капитализация на компаниите в него за близо 60 млрд. долара.

Централната банка изля близо 12 млрд. долара от валутния си резерв, за да подкрепи рублата. Валутата на страната обаче пропадна до историческо дъно.