Европейският съюз възнамерява да преустанови другата седмица действието на споразумението с Русия за облекчен визов режим, пише днес в. "Файненшъл таймс".
Британският всекидневник отбелязва, че планът за замразяване на договора от 2007 г. ще направи сдобиването на документи за пътуване в Шенгенското пространство за свободно движение по-трудно и по-скъпо за руските граждани.
Според източници на изданието в Брюксел решението ще бъде взето от министрите на външните работи на страните от ЕС във вторник - първия ден от неформалната им среща в Прага, но ще бъде огласено в нейния край - в сряда.
"Неуместно е руски туристи да се разхождат нашите градове. (Европейският съюз) трябва да изпрати сигнал на населението на Русия, че "специалната военна операция" в Украйна е неприемлива", обобщи един от източниците на "Файненшъл таймс".
В началото на тази седмица държавите от ЕС, граничещи с Русия, заплашиха да затворят едностранно границите си за руски туристи, ако не бъде взето такова решение на общоевропейско равнище.
Редица източноевропейски страни от съюза, като Чехия и Полша, спряха да издават туристически визи на руснаци малко след началото на войната на 24 февруари. Руснаци, които имат виза от дадена държава от съюза, обаче имат право да влизат във всички други страни от общността заради правилата за свободно движение, отбелязва Франс прес.
Миналата седмица Европейската комисия призна, че се водят дискусии, за да бъде установено дали може да бъде договорен "координиран подход" по въпроса за туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц обаче изрази резерви що се отнася до налагането на такива ограничения.
На 9 август украинският президент Володимир Зеленски призова западните страни да забранят достъпа на руски граждани до своя територия. Въпреки че се чуха гласове в подкрепа на тази идея, като цяло в ЕС има консенсус, че границите на съюза трябва да останат отворени за руснаци в определени случаи - например за дисиденти или по хуманитарни причини.