Евроатлантическата ориентация на България не може да бъде поставяна под съмнение, категорично, заяви пред журналисти Румен Христов, председател на СДС и водач на листата на ГЕРБ-СДС в 23-ти МИР при регистрацията на листата на коалицията за предстоящите предсрочни парламентарни избори, които ще се състоят на 2 октомври. 
Социологическите агенции дават първо място на ГЕРБ-СДС , надяваме се на 75-80 мандата, каза Христов. В 23-ти МИР се надяваме на поне петима народни представители от нашата листа. Ако изборните резултати зависят от броя на гласувалите, а те, както се очаква да бъдат малко, с твърдия електорат, който има ГЕРБ-СДС, вероятно ще имаме и повече, коментира Румен Христов.
В отговор на въпрос той каза, че е много рано да се говори кои ще бъдат техните коалиционни партньори в едно бъдещо управление, защото първо трябва да минат изборите. Истината е, че и ГЕРБ и СДС са силни по време на кризи. България е в криза и има нужда от решаването на тези кризи, което не може да стане с чести избори, а със стабилно правителство, в което, ако не участва ГЕРБ-СДС, то няма да има дълъг живот и няма да бъде стабилно, посочи Христов.
В администрацията на район „Триадица“, където се помещава 23-та РИК, документите на ГЕРБ-СДС за участие в изборите бяха внесени от областния координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев, водача на листата Румен Христов и кандидатите за народни представители Александър Ненков и Николай Алгафари.