Турция отново обвини Гърция, че е прехванала с радари нейни самолети в Егейско и Средиземно море, съобщи Анадолската агенция днес.
Според съобщение на турското министерство на националната отбрана на 23 август изтребители Ф-16 на ВВС на Турция изпълнявали полети в международното въздушно пространство в Егейско и в източната част на Средиземно море. Там те били прехванати от противовъздушни системи С-300, разположени на гръцкия остров Крит.
Въпреки „провокацията“ турските самолети са завършили мисията си и се върнали успешно в базите си.
От своя страна гръцки военни източници, цитирани от „Катимерини“, категорично са отхвърлили турските твърдения. Източниците са припомнили, че според международните правила и практика прехващането на чужди самолети се извършва от изтребители.
През последните няколко дни Турция нееднократно обвини Гърция, че е прехванала турски изтребители. В един от случаите гръцката страна потвърди, че нейни изтребители са прехванали с радарите си турски самолети, които летели в нарушение на правилата на въздухоплаването и без полетен план в курса на американски бомбардировачи Б-52, които летели в зоната за полетна информация на Атина.