Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината. Това се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката.
Оттам посочват, че ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове. Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора.
По-рано днес бившият премиер Кирил Петков коментира пред бТВ, че се е обади на енергийния министър на Гърция да попита какво става и защо не сме могли да имаме повече слотове. С учудване разбрах, че комуникацията с гръцкото правителство е била много вяла, каза Петков. Не съм в момента в позицията на министър-председател или управляващ, но се учудвам, че толкова добри договорени кораби бяха просто изпуснати, вместо да бъдат купени за българската зима, заяви той.