Десетки крадци масово започнаха да проследяват бизнесмени и богаташи край хипермаркети, молове и магазини из София и да обират вещи и пари от джипове и лъскави автомобили, докато собствениците им пазаруват или се разхождат.
Поне по 20 заможни столичани и чужденци олекват всяка седмица с между 100 и 1000 лева, обират им и техника, документи и дори дрехи. Във всяко от десетте районни управления на столичната полиция има десетки сигнали месечно, а много потърпевши дори не се оплакват в полицията.

Сред най-харесваните райони за удари са в центъра на столицата и край
бул. "България", които се пазят от полицаите на Четвърто РПУ.

До края на 2013 г. пазителите на реда там са спипали 30 апаши, специализирали се по тези обири, а преди малко повече от седмица униформени от същото РПУ заловиха 17-годишен сериен обирджия. Арестуваният е извършил повече от 40 удара за година, а само от три от обирите в последните 3 дни преди ареста е успял да отмъкне над 7000 лева.

Други двама бандити, спипани преди дни от Четвърто РПУ, дебнели в синята зона в центъра на столицата с две устройства "тапи". Щом набележели жертва с луксозна кола, заглушавали централното заключване на автомобила и отмъквали отвътре техника и пари, докато собствениците ги няма.

Арестуваният 17-годишен крадец е заловен, след като е сниман от охранителна камера на хипермаркет на бул. "България", докато проследявал една от жертвите на влизане в магазина.

Само за няколко дни, от 29 ануари до 2 февруари т.г., тийнейджърът обрал двама бизнесмени, дипломатическа служителка и касиер на панорамната сладкарница на последния етаж на Японския хотел.

Задържаният крадец дебнел най-често край хипермаркет на бул. "България" заради локацията му на път за кв. "Бояна" и други луксозни квартали, което привличало много богати столичани. Улеснение за обирджията бил фактът, че зад магазина има голям неохраняем паркинг, където няма и камери.

Крадецът набелязвал жертвите си по вида на автомобилите.

Щом изберял някого, той го проследявал до магазина, за да види какво купува и дали има пари. После издебвал край колата, докато собственикът натовари покупките и тръгне да връща количката. Точно в този момент, когато много малко от шофьорите заключват автомобила си, но се отдалечават от него, непълнолетният прибирал всички ценности. Негова жертва в края на януари станала дипломатическа служителка на посолство в София, която "олекнала" с над 500 лева и фотоапарат. Жената обаче не е подала жалба в полицията, а само се оплакала в магазина.
Дни по-късно, на 30 януари, обирджията набелязал мениджър от столична фирма, който паркирал волвото си на същия паркинг. Малко след като напазарувал и потеглил с колата си, столичанинът осъзнал, че се е разделил с 200 евро, 200 лева и шофьорската си книжка, които били в черна мъжка чанта, свита от крадеца.

По малко от 24 часа по-късно, на 31 януари, тийнеджърът набелязал бизнесмен с джип "Фолксваген Туарег". Докато мъжът връщал количката за пазаруване, 17-годишният апаш отмъкнал от предната седалка на джипа ръчна мъжка чанта с
800 лева, лични документи, ключове и аларми от жилището му.

При този удар обаче крадецът направил фатална грешка, минал близо до входа на магазина, докато следял жертвата си, и бил заснет от една от охранителните камери.
Така часове по-късно гардовете на магазина предали снимка с лицето на обирджията на полицаи от Четвърто РПУ.

Още на следващия ден, докато униформени издирвали серийния бандит, се оказало, че той не си почива и не харчи заработените вече над 1500 лева, а е отишъл отново да краде.

Апашът успял да се вмъкне в панорамната сладкарница на 19-ия етаж на бившия японски хотел в кв. "Лозенец" с надеждата да обере някого от заможните клиенти там.
Докато опитвал да набележи поредната си жертва обаче, попаднал в сервизно помещение, където касиерът на заведението пазел оборотни пари в шкаф. Минути по-късно крадецът бягал в градинката на хотела, стискайки плик с около 6 хил. лева и 1400 евро.

Щом видял, че плячката този път е доста по-голяма, крадецът решил да я закопае.
Изровил дупка в близката градинка и сложил там плика с парите заедно с няколко фактури от сладкарницата, пъхнати между парите.

Малко след този удар обаче полицаи получили сигнал за кражбата, бързо открили и арестували серийния обирджия.

След дълги разпити в полицията 17-годишният бандит с няколко присъди зад гърба си признал за трите последни удара и показал мястото, където е закопал парите, и кофите, в които е хвърлил чантите на обраните столичани.

Криминалисти обаче смятат, че крадецът може да е имал съучастник, защото на мястото, където трябвало да е закопана плячката, били намерени само фактурите и плика, но банкнотите липсвали.

Камери "ловят" най-много обирджии, те причакват пред детски градини.

Полицаи са категорични, че най-сигурният начин да бъдат заловени крадци на вещи от автомобили е, ако охранителна камера в района е заснела престъплението. Или пък извършителят е сниман от охранителна техника в района, докато е набелязвал жертвата си. Важно е обаче техниката да прави записи с добро качество, защото, ако са заснети само силуети на хора, това няма как да помогне на разследването, обясняват от МВР. Голяма част от веригите магазини и хипермаркети имат монтирани видеокамери, но в повечето случаи те са на входа на магазина или вътре в него. Обикновено този вид кражби стават встрани или зад обектите, където крадците са по-трудно забележими.
В центъра на София, където се паркира в т.нар. синя зона, също има малко камери.
Сред любимите места на крадците на вещи от коли са и детските градини и ясли в столицата и големите градове, предупреждават криминалисти. Там апашите дебнат рано сутрин или следобед, когато вечно бързащите родители си зарязват колите отключени, докато само за минута оставят детето. Дори 60 секунди обаче са достатъчни на опитния крадец да прибере чантата ви с пари и документи, да вземе лаптоп, фотоапарат или коженото ви яке, оставено на седалката.

Съветът на полицията е всички шофьори да обръщат внимание дали когато са натиснали дистанционното на колата, тя наистина се е заключила. (24 часа)

Бандити от цяла България тарашат автомобили в София

Бандити от цялата страна се прехвърлят в столицата, за да крадат ценни вещи от спрели автомобили, предупреждават от полицията.

Имало обирджии от градове край морето, от Силистренско и Разградско.
Този вид кражба е привлекателна за бандитите, защото трудно ги залавяли, а често потърпевшите не се оплаквали и извършителите се измъкват напълно безнаказано, обясняват от МВР.

"Гражданите не трябва да си мислят, че като си преместят ценните вещи от предната седалка зад шофьорската или в багажника, някой в момента не ги гледа", съветват столични полицаи.

Криминалисти съветват също колата да се заключва винаги, дори ако шофьорът слиза за минута, защото крадците са много бързи.