Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс заяви, че ще задълбочи връзките в сферата на сигурността между Канбера, Париж, Берлин и Лондон по време на обиколката си в трите партньорски европейски страни, предаде Ройтерс. Министърът посочи, че войната в Украйна е увеличила значението на сътрудничеството между държавите, които споделят общи възгледи.
Европейската обиколка на Марлс ще продължи от 29 август до първи септември. Това ще е първото му посещение в трите страни, откакто лявоцентристката Австралийска лейбъристка партия спечели парламентарните избори през май. 
Австралийското правителство каза, че срещите на Марлс с европейските му колеги са шанс за Канбера да покаже, че иска да изграждане по-силни връзки с Европа в сферата на отбраната. Визитата му във Франция ще "възстанови и обнови" двустранните отношения, посочват австралийските власти, като определят Париж като един от "най-старите и разполагащи със способности партньори" на Австралия.
През юни Австралия и Франция подписаха споразумение на стойност 555 млн. евро с френската компания "Навал груп" за уреждане на спора около развалената миналата година сделка за френски подводници.
Европейската обиколка на Марлс включва и участие в кръгла маса с представители на германската отбранителна индустрия, както и посещение на корабостроителници във Великобритания.