Аз съм на страната на Майдана, защото Украйна се нуждае от нови хора в управлението. Трябва да се знае, че след като говорим за подмяна на политическия елит, има опасност да изкласят и странни елементи – националисти, че дори и фашисти. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин по време на пресконференцията си в Новое-Огорево, на която той коментира обстановката в Украйна.
Попитан от репортер на Ройтерс дари наистина смята, че в Украйна е извършен преврат, Путин отговори с „да”. Руският държавен глава на свой ред попита репортера какво мисли по темата и дали смята, че подобен сценарий може да се определи по друг начин. Репортерът тактично не отговори на въпроса, а каза, че той не е в позицията си да изразява мнение. „Да, ето това е дипломатически отговор. Ставате за дипломат. Именно дипломатите отговарят по начин, по който не разкриват истинските си мисли”, похвали Путин репортера.

Преди това той сподели, че Русия няма никакви претенции към Крим и никога и под никаква форма не е обсъждано територията да се присъединява към Руската федерация. "Хората в Крим имат право на самоопределение”, каза Путин. Той добави, че в Украйна Виктор Янукович е можело да го убият, ако не е напуснал страната. "Смърт – това е най-простото нещо, за да се избавиш от легитимния президент”, отбеляза Путин.

Попитан какво мисли за отказа на Янукович да подпише документ за асоциация на страната към ЕС, Путин отбеляза, че това е добър повод за развитие на антиконституционния преврат. "Това бе повод да се поддържат опозиционните сили в борбата за власт”, каза Путин и добави, че в резултат на това в Украйна е властвал хаос в последните дни. Путин поясни, че Янукович не отказал да подпише договора с ЕС, а е стигнал до извода, че този документ не съответства на националните интереси на Украйна. Подписването на документа би довело до повишението на цените на енергоносителите за населението, късане на икономическите връзки с Русия и обезличаването на украинската продукция.