Дългогодишната солистка на „Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци“ Ирина Паскалева спечели първа награда във втората фестивална вечер на 30-ото издание на „Пирин фолк“ в Сандански.
Певицата, която е излизала на редица международни сцени в Италия, Франция, Гърция, Египет, Полша, Испания, Турция, където е популяризирала родния фолклор и откъдето се е завръщала със златни медали, спечели и най-високата оценка на фестивалното жури в конкурса за изпълнителско изкуство с песента „Заплакала е Мариово“. 
Наградата връчи композиторът и аранжор Димитър Динев. Пред репортер на БТА Динев оцени тазгодишното представяне на изпълнители „с една крачка по-добро“ от миналогодишното издание на фестивала. Той смята обаче,  че има още какво да се желае и посъветва младите изпълнители да бъдат по-стриктни към записите, които правят, както и при подбора на песни.
Тази година изпълнителите се оценяват от жури в състав: Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, Севдалина Спасова, д-р Генчо Генчев, с председател проф. д.н. Венцислав Димов. Димитър Динев посочи, че журито е изключително професионално и разнородно, за да може изпълнителите да се оценяват обективно, а с това да се запазва и нивото на самия фестивал. 
Втора награда в конкурса за изпълнителско изкуство спечели Ати Молова, чиято награда бе връчена от композитора и ръководител на ансамбъл „Танец“ в Република Северна Македония Милан Завков. Трета награда на фестивалното жури връчи кметът на Сандански Атанас Стоянов на изпълнителя Стоян Петков. С песента „В горите на Македония“ Петков грабна и наградата на журналистическото жури. 
Със специалната награда на телевизионните зрители бе удостоена Мария Георгас, а наградата на „Фен фолк тв“ бе връчена на Радостина Николова.
В 30-ото издание на фестивала участват като гост-изпълнители музиканти, чийто професионален път е свързан с едни от първите издания на „Пирин фолк“. Във втората фестивална вечер на сцената излезе Илия Луков, както и младите певици Ива и Велислава Костадинови и северномакедонският дует Наум Петрески и Зуица Лазова.
Днес е третата, последна вечер на 30-ото издание на „Пирин фолк“. В Летния театър в Сандански ще бъдат оценявани изпълнители в конкурса за авторска песен на фолклорна основа. На сцената ще се качат като гост-изпълнители Володя Стоянов, Глория и Севдалина и Валентин Спасови. Началото на концерта е 20:45 часа.